005.jpg

Упродовж січня-березня 2020 року до Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області подали заяви-розрахунки для фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворим членом сім’ї, у т.ч за хворими дітьми до 14 років, на суму 3,5 млн гривень.

Загалом до оплати Фонд прийняв 13365 днів догляду, допомоги нараховано для 2249 застрахованим особам.

Середньоденний розмір такої допомоги від Фонду соціального страхування України зріс на 22,1 % порівняно з тим же періодом минулого року та склав 264,89 грн.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї, її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування - за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області