007.jpg

Управління з питань праці активно продовжує вести інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед суб’єктів підприємництва різних сфер господарювання та доносити інформацію і роботодавцям, і працівникам про ризики і наслідки незадекларованої праці, а також про процедури оформлення трудових відносин.

У червні працівники управління побували з превенцією та моніторингом трудових відносин у 200 суб’єктів господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг. Під час зустрічей, в яких прийняли участь 287 роботодавців та працівників, проінформовано про переваги легальних трудових відносин, зокрема, гарантії оплачуваних відпусток й лікарняних, забезпечення права на здорові та безпечні умови праці, важливість страхового стажу.

Під час таких спілкувань, фахівці управління з’ясували, що деякі наймані працівники не мають належно оформлених відносин. Суб’єктам господарювання, які допустили ігнорування правового поля, наголошено на неприпустимість нелегальної праці і роз’яснено види відповідальності за порушення трудового законодавства.

За результатами інформування роботодавець у сфері громадського харчування оперативно уклав з найманими особами чотири належні трудові договори. Тепер ці працівники мають реальні соціальні гарантії держави і можливість захисту своїх трудових прав.

Крім цього, під час інформаційних візитів посадовцями звернуто увагу на те, що в рамках Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці з 1 липня 2021 року Державна служба України з питань праці у взаємодії з Державною податковою службою України розпочала інспектування з питань виявлення неоформлених працівників.

Тому фахівці управління з питань праці радять суб’єктам господарювання не чекати проведення перевірки, а своєчасно і правильно оформляти найманих працівників, щоб надалі не нести відповідальності за використання нелегальної праці.