001.jpg

Надання матеріального забезпечення застрахованим особам, тобто працюючим, та членам їх сімей є одним з пріоритетних напрямів роботи Фонду соціального страхування України. А це – допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), по вагітності та пологах та на поховання.

За 8 місяців 2019 року для забезпечення зазначеними державними соціальними гарантіями Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області спрямувало 73027986,00 грн. Зокрема, на допомогу по тимчасовій непрацездатності – 51098660,42 грн, по вагітності та пологах – 21671025,58 грн, на поховання – 258300,00 грн.

Проте користувачі послугами Фонду відчули подовження законодавчо визначених строків перерахування допомог. Така затримка виникла внаслідок об’єктивних причин і обумовлена невиконанням плану надходження єдиного внеску та зростанням витрат на матеріальне забезпечення в результаті збільшення середньомісячної заробітної плати.

Аби змінити становище на краще, в липні поточного року Кабінет Міністрів України затвердив зміни до пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на серпень 2019 року. Так, розмір частки ЄСВ, що спрямовується на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві, збільшено з 9,3759% до 14,2464%, що дало можливість частково стабілізувати фінансовий стан Фонду в умовах зростання видатків на матеріальне забезпечення та страхові виплати.

Завдяки рішенню уряду, у вересні поточного року строки фінансування Фондом страхувальників з дня отримання заяв-розрахунків скоротилися майже в шість разів, з 33 робочих днів до 6.

З метою здійснення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам закладами охорони здоров’я м. Суми з квітня 2019 року у Сумському міському відділенні створено сектор перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності. Для врегулювання рівня захворюваності та запобігання неефективного використання коштів Фонду впроваджений контроль за моніторингом видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам в лікувальних установах м. Суми.

Фахівцями сектору проведено 25 перевірок закладів охорони здоров’я м. Суми, а також 4 планові перевірки закладів Сумської області та 13 перевірок страхувальників. За період роботи сектору перевірено обґрунтованість видачі та продовження 5133 листків непрацездатності, з них – 4346 видано міськими лікарнями, 787 – закладами Сумської області. За результатами встановлено, що з перевірених 14% листків непрацездатності видано з порушенням Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян міськими закладами та 18,5% – закладами Сумської області. При перевірках страхувальників виявлено 17% листків непрацездатності оформлені з порушенням інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Як результат проведених перевірок, Фонду надано збитків на суму 60790,35 грн. Для відшкодування збитків, заподіяних Фонду за рахунок неправомірно використаних коштів, закладам охорони здоров’я м. Суми пред’явлено 8 претензій на суму 28570,00 грн. та закладам Сумської області – 4 претензії на суму 32220,35 грн.

Розроблено низку інших дієвих заходів. Серед них – спільний з управлінням охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації наказ від 14.02.2019 № 46-ОД/117-ОД «Про посилення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності», «круглі столи», робочі зустрічі, наради з питань взаємодії відділення з закладами охорони здоров’я області щодо обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, а також семінари по навчанню страхового активу щодо оформлення документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність. Проведено фахівцями сектору семінари та лекції по навчанню страхового активу питанням порядку оформлення та видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність в 12 закладах охорони здоров’я м. Суми.

Працівники Сумського міського відділення роблять усе можливе, щоб застраховані особи, потерпілі на виробництві, внаслідок професійних захворювань і члени їх сімей своєчасно і в повному обсязі були забезпечені державними соціальними гарантіями за кошти Фонду.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області