006.jpg

Відповідно до діючого законодавства, Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами страхування. Зокрема, надає допомогу по тимчасовій втраті працездатності, допомогу по догляду за дитиною або хворим членом родини, допомогу по вагітності та пологах. Ці види матеріального забезпечення виплачуються, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Приміром, за 2019 рік на виплату матеріального забезпечення працюючим Сумщини управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області спрямувало майже 275 млн грн. Зокрема, надання допомоги по тимчасовій непрацездатності було профінансовано в розмірі близько 190 млн. грн., по вагітності і пологах – понад 64 млн грн. Тільки з початку поточного року для соціального захисту трудівників області за їх тимчасової втрати працездатності управління спрямувало 26 млн грн. На 2020 рік передбачено майже 310 млн грн, що повністю забезпечить потреби застрахованих осіб області у соціальних гарантіях з урахуванням прогнозованого зростання заробітної плати.

Поряд з цим Фонд постійно дбає про ефективне використання коштів та запобігає їх неправомірним витратам. З цією метою фахівці управління щодня проводять моніторинг стану захворюваності в області та систематично здійснюють перевірки лікувально-профілактичних закладів щодо обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Так, торік вони побували в 144 медичних закладах області і перевірили понад 38 тисяч лікарняних. Встановлено, що 11,5 відсотка з них було видано з різними порушеннями. Було вжито відповідних заходів.

Проте, не зважаючи на контроль працівників управління і його відділень, кількість виданих медичними закладами листків непрацездатності з різними порушеннями нормативно-правових документів з року в рік не зменшується, а навпаки, збільшується. Відтак, поряд з наданням матеріального забезпечення соцстрахівці й надалі будуть здійснювати суворий контроль за нецільовим використанням коштів Фонду і вчасним виявленням безпідставно виданих, продовжених або сфальсифікованих лікарняних. Сподіваємося, що запровадження з 1 квітня цього року електронного реєстру листків непрацездатності також запобігатиме порушенням при їх видачі та продовженні.

Слід зазначити, що видача листків непрацездатності перебуває виключно у компетенції лікувально-профілактичних закладів і регламентується Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.

Головним завданням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області та його відділень є соціальний захист застрахованих осіб, тобто працюючих, потерпілих на виробництві, внаслідок професійних захворювань та членів їх родин. І фахівці роблять усе від них залежне, аби користувачі послугами Фонду своєчасно і в повному обсязі були забезпечені державними соціальними гарантіями.