0010.jpg

Упродовж січня-березня 2020 року до Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області подали заяви-розрахунки на фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності за 10,2 тис. лікарняними листками. Загальна сума склала 21,6 млн грн.

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності у першому кварталі зріс на 21,7 % порівняно з тим же періодом минулого року та склав 287,33 грн. проти 236,10 грн. Збільшення розміру допомоги пов’язано із зростанням середньої заробітної плати.

Сума виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у т.ч. постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25 липня 2018 року.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області