Print
Hits: 1135

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці.

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

За ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці.

Цьогоріч святкуванню завадила гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. На цьому робить акцент МОП, девіз якої – «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

Всесвітній день охорони праці називають Днем безпеки та здоров’я на роботі, присвячений подоланню спалаху інфекційних захворювань у світі праці, мета – стимулювати національний тристоронній діалог із безпеки і здоров’я на роботі.

Запровадження карантинних заходів змусило підприємства переглянути не тільки свої звичні плани, а й ставлення до профілактики виробничого травматизму, особливо до ймовірного зараження працівників новою невивченою формою інфекції. Тепер життя і здоров’я найманих працівників напряму залежить від ставлення роботодавців до своїх кадрів та їх сімей.

Фонд соціального страхування України – один із органів, який сьогодні знаходиться в авангарді боротьби з цією хворобою. На нього покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які прямо постраждали від пандемії.

З метою виконання обов’язків Фонду щодо запобігання нещасним випадкам страхові експерти з охорони праці беруть участь у розслідуванні випадків ГРВІ (коронавірусної інфекції COVID-19) у медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження.

Фонд компенсує працюючим українцям 50 % втраченого заробітку на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом. Це важливий крок для забезпечення соціального захисту наших громадян у час, коли вони найбільше потребують підтримки.

Охорона життя і здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, адже здоров’я працівників є національним багатством держави, оскільки безпосередньо впливає на працездатність людини, а відтак – на її добробут і подальший розвиток держави.

Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області зважаючи на важливість забезпечення створення та ефективного функціонування охорони праці на кожному підприємстві, закликає усіх роботодавців проаналізувати організацію своєї роботи по впровадженню охорони праці та вжити вичерпних заходів, які дадуть змогу запобігати нещасним випадкам і професійним захворюванням не лише 28 квітня, але й протягом усього терміну роботи підприємства.

Дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки є запорукою збереження найціннішого – людського життя.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області
(м. Суми, вул. Даргомижського, 6,
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)