004.jpg

На виконання доручення в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області Лаврик Віри Іванівни Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області інформує про наступне.

Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності, допомоги по вагітності та пологах, допомоги через ізоляцію від COVID – 19 і допомоги на поховання для 17 тис. працюючих сумчан упродовж перших шести місяців 2020 року на загальну суму більш як 64 млн. гривень.

У звітному періоді Фондом фінансувались заяви-розрахунки, отримані від роботодавців з грудня 2019 року по кінець червня 2020 року. Матеріальне забезпечення профінансовано у повному обсязі, затримки з фінансування відсутні.

Станом на 13.07.2020 профінансовано заяви-розрахунки страхувальників від 08.07.2020.

Потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві чи профзахворювань та члени їх родин у разі смерті потерпілих, які перебувають на обліку в Сумському міському відділенні Фонду, отримали близько 55 млн. гривень щомісячних страхових виплат за І півріччя. Фінансування здійснено Фондом соціального страхування України у повному обсязі з урахуванням підвищення розміру виплат на 11% відповідно до перерахунку, проведеного з 01 березня 2020 року.

Загалом виплати отримали 2700 осіб, які повністю або частково втратили працездатність через професійну діяльність, а також особи, які мають право на виплати в разі смерті потерпілого. Слід зазначити, що страхові виплати за червень поточного року були зараховані на особові рахунки потерпілих 9 липня 2020 року.

Для близько 100 застрахованих осіб Сумське міське відділення Фонду компенсувало втрачений заробіток за час ізоляції від COVID - 19, з них 8 осіб – медичні працівники.

Загалом відділенням Фонду станом на 13.07.2020 направлено біля 64 тис. гривень на оплату листків непрацездатності, які були видані застрахованим особам у випадку самоізоляції під медичним наглядом або в разі перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію її спалахів та епідемій.

Фінансування здійснено Фондом соціального страхування України відповідно до рішення Уряду за кошти державного бюджету за програмою “Фінансова допомога Фонду соціального страхування України, яка виділена із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-СоV-2, та її наслідками для виплати матеріального забезпечення та страхових виплат на безповоротній основі”.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби (причина непрацездатності – «ізоляція від COVID-19» – 11 код захворювання в лікарняному), становить 50% середнього доходу працівника незалежно від тривалості страхового стажу. Для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID – 19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

У разі захворювання громадянина на COVID – 19 (причина непрацездатності- «захворювання загальне –1») на час лікування надається допомога по тимчасовій непрацездатності, що виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в розмірах, передбачених законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У випадку захворювання медичного працівника на COVID – 19, якщо захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків на час лікування діє норма про допомогу по тимчасовій непрацездатності, що пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням. В такому випадку допомога складає 100% середньої заробітної плати.

Кабінетом Міністрів України 17 червня 2020 року на виконання статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» прийнято постанову № 498 «Деякі питання надання страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID – 19, спричиненою коронавірусом». Відповідальність здійснення таких виплат покладена саме на Фонд соціального страхування України, допомоги будуть надані за кошти державного бюджету. Фонд готовий призначити і профінансувати ці виплати максимально оперативно.

На виконання зазначеної постанови КМУ правлінням Фонду внесено зміни до бюджету ФССУ на 2020 рік з метою уточнення планових показників бюджету, зокрема, в частині виділення Фонду фінансової допомоги в сумі 233,3 млн. грн. для проведення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID – 19, спричиненою коронавірусом.

У разі смерті медичного працівника від COVID – 19 внаслідок виконання професійних обов’язків, відповідно до рішення Уряду за кошти державного бюджету ФССУ здійснить виплату одноразової допомоги у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, що становить 1,576 млн. гривень. Зазначені кошти будуть пропорційно розподілені між членами сім’ї, батьками і утриманцями.

У випадку встановлення медичному працівнику інвалідності протягом одного календарного року після захворювання на COVID – 19 внаслідок виконання професійних обов’язків залежно від встановленої групи інвалідності виплати складуть: 630,6 тис. грн. (ІІІ група інвалідності), 735,7 тис. грн. (ІІ група) і 840,8 тис. грн. (І група).

Підставою для призначення та проведення страхових виплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я у разі їх захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID – 19, спричинену коронавірусом та членам їх сімей, утриманцям, батькам у разі смерті медичного працівника внаслідок інфікування такою хворобою, є акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії за встановленою формою.

Станом на 13.07.2020 в процесі розслідування по місту Суми знаходяться три випадки інфікування медичних працівників на гостру респіраторну хворобу COVID – 19. По шести випадках комісіями з розслідування вже складені та затверджені відповідні Акти розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії по формі Н-1 у відповідності до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

Смертельних випадків серед медичних працівників не встановлено.