002.jpg

Одним з головних напрямів роботи Фонду соціального страхування України є турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність.

Зараз управління здійснює щомісячні страхові виплати майже 5 тисячам потерпілим на виробництві, у тому числі особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника. Половина, тобто 2480 з них, – це особи з інвалідністю. У тому числі, це виплати 239 особам з інвалідністю, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, котрі переселилися з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Цього року загальні витрати від Фонду на страхові виплати людям з обмеженими фізичними можливостями склали понад 135 млн грн. Порівняно з відповідним періодом торік видатки збільшилися майже на 14 млн грн, або на 11 відсотків.

У тому числі, 52 особам з інвалідністю виплачено близько 430 тис грн допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та 27 особам - одноразову допомогу у разі стійкої втрати професійної працездатності на суму більше 530 тис грн, з них одному медичному працівнику, якому встановлено ІІІ групу інвалідності внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19), що настала під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження. Крім одноразової допомоги за рахунок коштів Фонду медичному працівнику здійснено виплату одноразової допомоги в сумі 681 тис грн, передбаченої статтею 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", за рахунок фінансової допомоги, яка виділена з коштів державного бюджету.

Середній розмір щомісячної страхової виплати потерпілим за поточний період складає 3 403,82 грн. Водночас, середньомісячний розмір призначеної виплати особам з інвалідністю склав 5232,29 грн , що на 523,58 грн, або 11,1% більше, порівняно з попереднім роком. У тому числі, середній розмір щомісячної виплати потерпілим з інвалідністю І групи становить 7102,00 грн, потерпілим з інвалідністю ІІ групи – 6671,69 грн, потерпілим з інвалідністю ІІІ групи – 4895,49 грн.

Багато зусиль докладає управління і до забезпечення осіб з інвалідністю медико-соціальними послугами для відновлення здоров’я потерпілих, повернення їх до праці та й у суспільство, усунення наслідків захворювання або травми, максимального зменшення наявних обмежень пересування, орієнтації, самообслуговування тощо.

Так, цього року управління профінансувало витрати на медичну та соціальну допомогу 1175 потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на суму близько 16 мільйонів гривень. Понад 430 застрахованих осіб та членів їх сімей відновили своє здоров’я у санаторно-курортних закладах, на що було спрямовано майже 6 мільйонів гривень.

Зокрема, на лікування 32 осіб з інвалідністю управління спрямувало майже 400 тисяч гривень, на санаторно-курортне лікування 345 осіб з обмеженими фізичними можливостями – понад 5 мільйонів гривень.
Технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами було забезпечено 155 осіб на суму понад 1 мільйон гривень.

У стаціонарних відділеннях медичних закладів проліковано більш ніж 200 осіб цієї категорії, близько 700 - забезпечено необхідними ліками.

Крім того, управління профінансувало витрати на необхідний вид догляду за особами з інвалідністю та виплатило грошові компенсації тим, які мають право на забезпечення автомобілями.

Значна увага приділяється профілактиці страхових випадків. З цією метою страхові експерти постійно беруть участь у роботі комісій з перевірки знань з охорони праці працівників, надають допомогу в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці, проводять перевірки стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи на підприємствах, в установах та організаціях області.

Фахівці управління роблять усе від них залежне, аби люди з інвалідністю відчували надійний захист від Фонду, своєчасно і в повному обсязі були забезпечені державними соціальними гарантіями.