Print
Hits: 448

Щороку, 3 грудня, Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю, як нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями, котрі потребують постійного захисту і підтримки.

Вирішення соціальних проблем – одне з найголовніших завдань державної політики України, особливо в період пандемії. Фонд соціального страхування України здійснює соціальний захист та гарантує фінансові допомоги і компенсації усім потерпілим, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність або стійку втрату працездатності.

Сьогодні на обліку в Сумському міському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області налічується 2600 потерпілих, які отримують страхові виплати. Серед них більше половини мають інвалідність, у т.ч. І гр.- 13 чол., ІІ гр. – 248 чол., ІІІ гр. – 1135 чол. Ці цифри говорять про тяжкість отриманих на виробництві травм та професійних захворювань.

За 11 місяців 2021 року потерпілим на виробництві виплачено страхових виплат біля 115 млн грн. У тому числі сума щомісячної страхової виплати складає 110 млн грн., а сума щомісячної страхової виплати особам, що мають на це право у разі втрати годувальника, становить 2,2 млн грн. Одноразову допомогу потерпілим у разі стійкої втрати працездатності та членам сім’ї потерпілого було призначено 37 особам на загальну суму біля 1,6 млн грн. Розмір виплат має тенденцію до збільшення.

Крім матеріального забезпечення, спеціалісти відділення Фонду надають потерпілим різноманітні види послуг та допомог, у тому числі соціальні, медичні, реабілітаційні, лікувальні, оздоровчі, профілактичні та ін.

З початку 2021 року було проліковано за рахунок коштів Фонду 876 потерпілих на виробництві.

Лікарськими засобами та виробами медичного призначення було забезпечено 698 потерпілих. Санаторно – курортне лікування проводиться за вибором осіб з інвалідністю, тобто людина сама вибирає санаторно – курортний заклад, а Фонд заключає тристоронній договір та відшкодовує витрати за надані послуги з санаторно – курортного лікування. З початку року санаторно-курортним лікуванням було охоплено 244 осіб з інвалідністю.

З початку 2021 року 59 осіб з інвалідністю забезпечено протезно - ортопедичними виробами, 23 - слуховими апаратами. Особи з інвалідністю, які отримали у Фонді автомобілі, а їх у відділенні 32, два рази на рік отримують компенсацію витрат на бензин, ремонт та технічне обслуговування.

Саме Фонд соціального страхування України покликаний боротися за збереження життя і здоров’я осіб з інвалідністю від трудового каліцтва та професійного захворювання, надавати їм матеріальну і моральну підтримку. Жодний потерпілий від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання не залишається без уваги спеціалістів Фонду.