002.jpg

З метою запобігання або зменшення впливу на працюючих шкідливих і небезпечних виробничих чинників в умовах підвищеної запиленості, смогу або підвищеної вірусної небезпеки застосовують засоби колективного та індивідуального захисту.

Чинне законодавство з охорони праці передбачає, що працівники певних професій на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням, або таких, що здійснюються у несприятливих метеорологічних умовах, повинні безоплатно (за встановленими нормами) забезпечуватися спеціальним одягом, спеціальним взуттям, іншими засобами індивідуального захисту (далі - ЗІЗ) та спецхарчуванням. Обов’язок щодо дотримання законодавства з охорони праці і забезпечення працівників ЗІЗ покладено на роботодавців.

Засоби захисту працюючих за призначенням поділяються на дві категорії: засоби колективного захисту і засоби індивідуального захисту.

Створення на робочому місці сприятливих і безпечних умов праці тісно пов’язано із забезпеченням робітників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Засоби індивідуального захисту, залежно від призначення, поділяються на такі: ізолюючі костюми (пневмокостюми, скафандри), засоби захисту органів дихання (протигази, респіратори, пневмошоломи, пневмомаски), спеціальний одяг (комбінезони, куртки, штани, костюми, халати, плащі, кожухи, фартухи, жилети, нарукавники), спеціальне взуття (чоботи, черевики, боти, бахіли), засоби захисту рук (рукавиці, рукавички), засоби захисту очей (захисні окуляри), засоби захисту обличчя (захисні маски, захисні щитки), засоби захисту голови (каски, шоломи, шапки, берети), засоби захисту від падіння з висоти тощо (запобіжні пояси, діелектричні килимки, ручні захвати, маніпулятори), засоби захисту органів слуху (протишумові шоломи, навушники, вкладиші), захисні дерматологічні засоби (різні миючі розчини, пасти, креми, мазі).

При роботі в умовах підвищеної запиленості, смогу або підвищеної вірусної небезпеки, що особливо актуально під час коронавірусної хвороби (COVID-19), особливу увагу слід приділяти засобам захисту органів дихання, а саме респіраторам (захисним маскам), їх видам та ступеню захисту. Якщо ви хочете захистити своє здоров’я, дуже важливо правильно обрати засоби індивідуального захисту. Адже не всі маски захищають від проникнення шкідливих речовин або вірусів. Деякі тільки створюють ілюзію захисту, але насправді їх ефективність досить низька. Тим більше, існує безліч продавців, які запевняють, що їх маски фільтрують 99% шкідливих часток. Як переконатися, що це насправді так? На що треба дивитися? По перше, слід розуміти, що якісний та ефективний продукт має декілька візуальних ознак, а саме : носовий затискач з м’якого металу, висока щільність фіксації на обличчі, не перешкоджає нормальному диханню, простота в догляді.

Наводимо технічні характеристики на прикладі засобів захисту органів дихання , а саме респіраторів (захисних масок), їх видів та ступеню захисту.

За ступенем захисту респіратори поділяються на 3 види:

Респіратори FFP1 здатні захистити від нетоксичного пилу (наприклад, будівельного). Також вони ефективні від великих крапель аерозолів (наприклад, диму або туману). В якості захисту від вірусів вони працюють набагато краще медичних масок. Тільки треба слідкувати за тим, щоб вони щільно прилягали до обличчя. Наприклад, чоловікам варто поголитися перед їх застосуванням. Якщо в респіратор є клапан, він ефективний протягом кількох годин. При наявності клапана носити маску можна до 8 годин. Тканина не зволожується і виріб працює довше. Якщо на респіраторі немає маркування, його можна застосовувати як FFP1. Респіратори FFP1 затримують близько 80% токсичних речовин. Це класичний варіант захисту від пилу і бруду в повітрі, наприклад, при роботі з будівельними сумішами. Стане в нагоді він також, якщо ви виконуєте утеплення мінватою фасаду. Представником такого типу респіратора є, наприклад, респіратор БУК-1К. Він відповідає державним стандартам України ДСТУ EN 149:2017: Засоби індивідуального захисту органів дихання. Фільтрувальні півмаски для захисту від аерозолів. Вимоги, випробування, маркування. Фільтруюча тканина в ньому не тільки захищає від летючих частинок, але і вільно пропускає повітря всередину маски, а не створюючи труднощів для дихання.

Респіратори FFP2 затримують близько 90% шкідливих речовин. Такому ступеню захисту також відповідають маски з маркуванням N95. ВООЗ визнала захист цього класу ефективним проти вірусу. Вони були схвалені для медичних працівників у протоколі організації. Ці маски відмінно захищають від дерев’яного, металевого або цементного пилу. Їх вживають при роботі з пестицидами та отрутохімікатами. Підходять вони для газозварювальних робіт та різанні по металу. Також, як і інші типи респіраторів, респіратори FFP2 бувають з клапанами та без. Клапан дозволяє при кожному видиху виводити нагріте повітря і пар від дихання з-під маски. У результаті чого її властивості проявляються довше і міняти маску можна рідше. З іншого боку, якщо маска носиться для захисту від вірусу, більш ефективні вироби без клапана. Через клапан з-під маски з повітрям можуть проникати віруси та інфікувати оточуючих людей. Маски FFP2 забезпечують коефіцієнт захисту, рівний 12ПДК. Це означає, що, якщо рівень забруднення перевищує норму в 12 разів, у масці ви в безпеці. Приклад такого респіратора — БУК-2К. Він забезпечений клапаном, щільно прилягає до обличчя і відмінно захищає від пилу і диму.

Респіратори FFP3 — респіратори з найвищим ступенем захисту. Вони фільтрують цілих 99% шкідливих речовин. Навіть, якщо рівень забруднення в 50 разів більше норми, в масці повітря залишається чистим. Їх можна застосовувати при роботі з азбестом, умовах радіоактивного пилу, для захисту від вірусів і бактерій, при роботі з парами миш’яку або стрихніном. Призначення даних масок — робота в умовах найвищого ризику, наприклад, обробка мокротиння в лабораторії або забір мокротиння при бронхоскопії.

Респіратори FFP1 і FFP2 дають більш слабкий захист. Тому на виробництві з високою концентрацією шкідливих речовин треба використовувати саме респіратори FFP3. Такі маски зазвичай мають всередині вугільній прошарок, який не пропускає запахи. За технічними даними такий респіратор здатний захистити від коронавірусу, так як вірус має розмір близько 0,5 мікрон. А частки такого розміру успішно фільтруються маскою. БУК-3К — приклад такого респіратора. Його можна використовувати для того, щоб запобігти зараженню при роботі з інфікованими людьми, наприклад, в протитуберкульозних закладах і подібних. Також він застосовується при роботі з радіоактивними матеріалами і в біохімічних лабораторіях.

Використовуйте засоби індивідуального захисту та бережіть своє здоров’я!