005.jpg

У зв'язку з численними запитаннями, які надходять до управління з питань правильності включення окремих видів оплати праці до довідок про заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії, надаємо роз'яснення.
Відповідно до статті 40 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (зі змінами) для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.
Відповідно до статті 66 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до довідки про заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії, включаються всі види оплати праці, на які за діючими правилами нараховуються страхові внески, крім виплат одноразового характеру, не обумовлених діючою системою оплати праці (компенсація за невикористану відпустку, вихідна допомога та інші), перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України. Також включається за відповідні періоди допомога по тимчасовій непрацездатності чи середній заробіток, що зберігається за працівником.
Відповідно до статті 2 Закону України “Про оплату праці” витрати на оплату праці складаються із фонду основної заробітної плати, фонду додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Нормативними документами, що визначають склад коштів, які віднесені до витрат на оплату праці є Інструкція про склад коштів, що направлені на споживання, затверджена наказом Міністерства статистики України від 22 лютого 1993 р. №31, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08 квітня 1993 р. та Інструкція про склад коштів, що направлені на споживання, затверджена наказом Міністерства статистики України від 27 червня 1994 р. №150 та Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Міністерства статистики України від 11.12.95 N 323, зереєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 грудня 1995 р. за N465/1001
При визначенні видів оплати праці, які включаються до довідки, необхідно враховувати вимоги Інструкцій зі статистики заробітної плати, чинних у відповідних періодах.
Одночасно, для визначення видів оплати праці, на які у той чи інший період нараховувалися страхові внески, слід керуватися:

  • з 1 січня 1992 року - Інструкцією про порядок сплати і обліку страхових та інших внесків підприємств, установ, організацій і громадян до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 26 березня 1992 р. №2-1;
  • з вересня 1994 року - Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхових внесків підприємствами, установами, організаціями, громадянами до Пенсійного фонду України, а також обліку надходження і витрачання його коштів, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 10 червня 1994 р. №5-5;
  • з вересня 1996 року - Інструкцією про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами страхових внесків до Пенсійного фонду України, а також обліку надходження і витрачання його коштів, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 06 вересня 1996 р. №11-1;
  • з липня 1999 року - Інструкцією про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходжень до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 03 червня 1999 р. №4-6.


Обов'язково слід пам'ятати про виплати одноразового характеру, які не враховуються для призначення (перерахунку) пенсії. Такі виплати визначені:

  • з жовтня 1992 року - Переліком видів оплати праці та інших виплат, на які не нараховуються страхові внески та які не враховуються при визначенні середньомісячного заробітку для обчислення пенсій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. №583;
  • з травня 1998 року - Переліком видів оплати праці та інших виплат, на які не нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та які не враховуються при обчисленні середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 травня 1998 р. №697;
  • з січня 2011 року - Переліком видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 р. №1170.


Також при формуванні довідки про заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії потрібно враховувати те, що в різні часи на деякі виплати, нараховувалися страхові внески та вони включалися до заробітної плати при обчисленні пенсії (наприклад, на компенсацію за невикористану відпустку у період з 12.09.1996 р. по 03.06.1998 р. нараховувалися страхові внески, тому вищезазначена виплата повинна бути включена до заробітної плати при обчисленні пенсії).
Одночасно звертаємо увагу, що суми коштів, нараховані за щорічні та додаткові відпустки, а також за дні тимчасової непрацездатності, включаються до фонду оплати праці місяця, за який вони нараховані.