0010.jpg

У поточному році за фінансової підтримки з бюджету Сумської міської об’єднаної територіальної громади буде реалізовано три проєкти у сфері розвитку громадянського суспільства, що перемогли в першому спеціальному конкурсі для інститутів громадянського суспільства.

Про перебіг першого конкурсу та його продовження, проєкти-переможці та їх втілення йшлось на брифінгу 13 лютого за участі представників міської влади та авторів ініціатив, що реалізовуватимуться першими.

Очільник міста Олександр ЛИСЕНКО подякував всім, хто брав участь у конкурсі, за активність. Міська влада, зазначив він, готова й надалі сприяти розвитку громадянського суспільства, адже такі ініціативи є корисними для широкого кола громадян.

«Громадянське суспільство є основоположником всіх позитивних змін у Сумах. Роль влади у цьому питанні полягає в підтримці, – ми повинні сприяти формуванню таких ініціатив, і залучати до них якомога більше мешканців. Безперечно, конкурс проєктів матиме продовження, маю надію, що наступного разу на реалізацію, вже нових ініціатив, буде виділено більше коштів», – сказав міський голова.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН нагадала, що конкурс з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері розвитку громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка з бюджету Сумської міської ОТГ на 2020 рік, проведено вперше у рамках реалізації Програми сприяння розвитку громадянського суспільства. Відповідно до положення, прийом проєктів тривав з 1 квітня по 1 вересня, потім був подовжений до 1 листопада. Були визначені пріоритетні завдання, на реалізацію яких мали спрямовуватись програми і проєкти. 
Конкурс проходив у три етапи: І – відповідність поданих проєктів вимогам до проектів та допуск до відкритого захисту, ІІ – відкритий захист поданих проєктів, ІІІ – оцінювання конкурсною комісією поданих ініціатив та формування рейтингу проєктів.

Публічний захист проєктів відбувся 17 грудня в Агенції промоції «Суми». Напередодні дві були зняті з ініціативи авторів, представники ще одного проєкту на публічний захист не з’явилися. Відтак, було презентовано дев’ять ініціатив, після чого члени конкурсної комісії сформували рейтинг.

Проєкти «Школа лідерів змін» (ГО «Центр освіти впродовж життя») та «Громадянська освіта молоді через залучення до творчої діяльності через створення об'єктів вуличного мистецтва» (ГО «Бюро Арт») отримали однакову кількість балів, проєкт «Серія тренінгів «Харизматична особистість – лідерство через натхненість» (ГО «Арт Хвиля») посів третю позицію. Саме їх і реалізовуватимуть у Сумах у 2020 році.

«Без перебільшення можу сказати, що в Сумах розпочалась доба розвитку громадянського суспільства через проєкти. Сьогодні є необхідність у тому, щоб підвищувати громадянську освіту, виховувати лідерів, виховувати людей, які будуть партнерами влади, а саме у співпраці інститутів громадянського суспільства, зокрема через проведення таких конкурсів, цього можна досягти», – сказала Антоніна Кохан.

Розповідаючи про проєкт «Школа лідерів змін», його керівник Лариса ВАЛЕНКЕВИЧ повідомила, що в такий спосіб прагнуть виявити і розвити у школярів лідерські якості з метою їх успішної реалізації у підприємницькій діяльності та у сфері публічного управління, надати практичні навички розробки проєктів та роботи з коштами партиципативного бюджету громад, розвити підприємницький хист з метою формування стійкої громадської позиції в умовах сучасного суспільства. Досягатимуть цього через проведення одноденного тренінгу та міні-хакатону проєктів із визначенням переможців.

Проєкт «Громадянська освіта молоді через залучення до творчої діяльності через створення об'єктів вуличного мистецтва», про який розповіла представник авторського колективу Римма МИЛЕНКОВА, також розрахований на школярів. Він покликаний сприяти розвитку громадянської позиції та активності учнів шкіл, які беруть участь у проєкті, навчити їх відповідальному ставленню до всього, що виноситься у публічний простір, а також алгоритмам реалізації власних проєктів та захисту власних ідей, формулювати свою ідентичність через візуальний меседж та захищати власні ідеї, залучити до реалізації проєкту учнів, що мають фізичні чи ментальні відмінності. У рамках проєкту в обраній школі проведуть ряд зустрічей, лекцію та дискусію щодо візуального висловлювання та його значення у середовищі проживання, щодо відповідальності у публічному просторі; школярі та адміністрація школи у співпраці з художником та куратором проєкту створять мурал; відбудеться семінар з представниками адміністрацій шкіл щодо алгоритмів реалізації творчих проєктів, у яких є компоненти громадянської освіти.

Натомість проєкт «Серія тренінгів «Харизматична особистість – лідерство через натхненість» не має обмежень у віці. Його керівник Тетяна НЯНЬКІНА розповіла, що співавтори ініціативи прагнуть через ефективне навчання та отримання практичних навичок збільшити кількість натхненних лідерів, котрі здатні створити команду ініціювати проєкт та успішно його реалізувати.

На фінансування цих проєктів у бюджеті Сумської міської об’єднаної територіальної громади передбачено 100 тис. гривень. Проєкти «Школа лідерів змін» і «Серія тренінгів «Харизматична особистість – лідерство через натхненість» реалізовуватимуть навесні, проєкт «Громадянська освіта молоді через залучення до творчої діяльності через створення об'єктів вуличного мистецтва» має бути завершений до осені. А вже 1 квітня, повідомила Антоніна Кохан, розпочнеться другий конкурс проєктів (програм, заходів) інститутів громадянського суспільства у сфері розвитку громадянського суспільства.