004.jpg

До юристів системи безоплатної правничої допомоги часто звертаються з питаннями, які стосуються укладення та розірвання шлюбу.

З початком повномасштабного вторгнення ці питання стали найбільш запитуваними.

До системи безоплатної правничої допомоги часто звертаються пенсіонери з числа військовослужбовців з питань призначення та перерахунку пенсії, яку призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон). Розповімо детальніше про порядок перерахунку пенсій військовослужбовців.

Підставою для перерахунку раніше призначених пенсій є:

Проблема з оформленням майнових прав чи соціальних гарантій у дітей може виникати коли помирає батько дитини, з яким її мати не перебувала в зареєстрованому шлюбі.

То чи має у цьому разі дитина право на отримання пенсії з втрати годувальника та право на спадщину?

Ви можете це зробити офлайн або скориставшись дистанційними сервісами системи.

Допомога офлайн.
Завітайте до найближчого бюро правової допомоги. На мапі за посиланням https://bit.ly/bpd_buro можна перевірити розташування, номери телефонів та режим роботи.
Зверніться до юристів під час роботи консультаційного пункту доступу до безоплатної правничої допомоги. Про дату, час та місце роботи консультаційних пунктів можна дізнатися з відповідних графіків за посиланням https://bit.ly/42fQ3lW.

Основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній стаж роботи встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами:

У контексті повномасштабної війни та масового застосування окупаційними військами насильства з метою захоплення влади особливо важливим є розуміння статті 40 Кримінального кодексу України. Згідно з нею, особи, які діяли або бездіяльність яких були зумовлені фізичним або психічним насильством з боку представників окупантів, не несуть повної кримінальної відповідальності за свої дії.

Внесено зміни до Постанови Кабінетів Міністрів України № 414 від 20.08.2014 року. Ці зміни стосуються отримання статусу учасника бойових дій добровольцям – цивільним особам, які брали безпосередню участь у захисті України.

Обмежена придатність не є підставою для відстрочки від мобілізації або звільнення від проходження військової служби, але тут є свої особливості.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №402, обмежено придатні особи непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, у спецспорудах. Разом із тим вони придатні до служби:

  • у частинах (підрозділах) забезпечення;
  • військових центрах комплектування (військкоматах);
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

Закон України «Про іпотеку» визначає іпотеку як вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця. Важливою умовою є те, що іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання задовольнити свої вимоги за рахунок предмета іпотеки. Тобто це такий різновид кредиту, отриманий під заставу нерухомого майна.

6 травня 2023 р. був прийнятий Закон України № 3048-IX, який набув чинності. Цей закон вніс зміни до деяких законодавчих актів щодо примусового виконання рішень судів та інших органів влади під час воєнного стану. Однією зі змін, внесених цим законом, є можливість часткового використання грошових коштів, які перебувають на «арештованих» рахунках.