Print
Hits: 902

Процес діджиталізації є одним з визначальних факторів економічного зростання підприємств, та й усього суспільства в цілому. Діджиталізація та створення різного роду корисних сервісів та ресурсів стало одним із визначальних процесів в Україні. Попри те, що в нашій країні триває воєнний стан, все нові діджітал технології створюються для полегшення та продовження розвитку нашої держави та людей. Однією із таких діджитал новацій став Державний аграрний реєстр (далі ДАР).

12 серпня цього року Міністерство аграрної політики та продовольства України запустило онлайн платформу Державний аграрний реєстр , що тепер відкрита для реєстрації для всіх українських аграріїв.

Що таке ДАР?

ДАР – державна автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про виробників сільськогосподарської продукції та сільськогосподарську діяльність, яку вони здійснюють.

По своїй суті – це цифровий хаб для агровиробників України, функціонування якого подібне до реєстрів сільгоспвиробників, які існують у всіх країнах-членах ЄС. Цифрові реєстри для підтримки аграріїв використовуються в Ірландії, Естонії, Іспанії, Італії, Нідерландах та інших країнах ЄС.

Для кого ДАР корисний?

Зареєструватися в ДАР можуть виробники сільськогосподарської продукції незалежно від розміру, організаційно-правової форми чи напрямів діяльності.

Які ж можливості з’явилися?

Програмні засоби ведення ДАР повинні надавати можливість:

Як зареєструватися в ДАР?

Алгоритм реєстрації в ДАР:

  1. На сайті за посиланням https://www.dar.gov.ua/ «Зареєструватися»
  2. За допомогою кваліфікованого електронного підпису , чи BankID ( для фізичних осіб)
  3. Введіть свою елепошту та телефон.
  4. Після чого коди (п’ятизначні), що надійшли на телефон/пошту ввести у відповідне віконце сайту.
  5. Підтвердіть згоду на доступ до персональних данних
  6. Натиснути « Зареєструвати».
  7. Реєстрація завершена. Після реєстрації уся ключова інформація про виробника автоматично підтягується в ДАР і може бути перевірена сільгоспвиробником.

Під час реєстрації фермер також зможе перевірити в особистому електронному кабінеті дані про свою діяльність, земельні ділянки, тварин тощо.

Увага! Для реєстрації фермеру потрібен електронний підпис.

Як подати заявку в ДАР?

Задля подання заявки на участь у програмі підтримки, сільгоспвиробник, що відповідає вимогам програми, має заповнити онлайн-форму, за необхідності додати скан-копії документів, і підписати заявку своїм кваліфікованим електронним підписом. Процес обробки заявки можна відстежувати в персональному електронному кабінеті у ДАР в режимі реального часу.

Чим регулюється створення ДАР?

ДАР створений на виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції” та постанови Кабінету міністрів України №573 від 02.06.2021 “Про функціонування Державного аграрного реєстру”.

Додатково: Ви можете звернутися до: контакт-центру ДАР 044 339 92 15, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; до консультантів вашого регіонального відділення Укрдержфонду https://udf.gov.ua/index.php/pro-fond/rehionalni-viddilennia. Консультації з юридичних питань – Єдиний контакт центр безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.