Print
Hits: 1033

6 травня 2023 р. був прийнятий Закон України № 3048-IX, який набув чинності. Цей закон вніс зміни до деяких законодавчих актів щодо примусового виконання рішень судів та інших органів влади під час воєнного стану. Однією зі змін, внесених цим законом, є можливість часткового використання грошових коштів, які перебувають на «арештованих» рахунках.

Що означають «арештовані» рахунки?

Це рахунки фізичних осіб, на які накладено арешт державною виконавчою службою або приватним виконавцем.

Скільки грошей можна знімати або витрачати?

Закон дозволяє знімати або витрачати не більше ніж 2 мінімальні заробітні плати протягом одного календарного місяця. На сьогодні це становить 13400 грн за кожен місяць.

Чи можна знімати або витрачати більшу суму?

Так, але лише за умови, що ви сплачуєте податки або збори.

Якщо у мене є два рахунки, чи можу я знімати по 13400 грн з кожного з них?

Ні, можна знімати лише 13400 грн на місяць з одного рахунку, який був визначений у встановленому порядку.

Якщо у мене є декілька арештів та виконавчих проваджень, чи можу я визначити декілька рахунків?

Ні, ви можете визначити лише один рахунок для всіх проваджень.

Чи з'являється така можливість автоматично?

Ні, для цього вам потрібно звернутися до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт на ваші кошти, і подати заяву про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

Заява може бути подана у паперовій формі (особисто або поштою) або у електронній формі. У заяві вам потрібно зазначити номер поточного рахунку, на який ви просите визначити видаткові операції, а також найменування банку, в якому цей рахунок відкрито.

Після отримання заяви, виконавець має зобов'язання протягом 2 робочих днів видати постанову про визначення поточного рахунку фізичної особи - боржника у банку для здійснення видаткових операцій. Крім того, не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови, виконавець повинен надіслати відповідну постанову до банку і перевірити наявність інших відкритих виконавчих проваджень, надсилаючи відповідну постанову виконавцям, які здійснюють примусове виконання в таких провадженнях.