Print
Hits: 450

Закон України «Про іпотеку» визначає іпотеку як вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця. Важливою умовою є те, що іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання задовольнити свої вимоги за рахунок предмета іпотеки. Тобто це такий різновид кредиту, отриманий під заставу нерухомого майна.

Основна суть іпотечного житлового кредитування полягає в наданні довгострокового банківського кредиту на придбання чи будівництво житлової нерухомості, де заставою є нерухоме майно. Процентна ставка за таким типом кредитування є найменшою в порівнянні з іншими видами кредитів.

Чи мають право скористатися програмою пільгового іпотечного кредитування військовослужбовці?

Так, мають. Минулого року Уряд започаткував реалізацію програми доступної іпотеки «єОселя». Тож, на даний час іпотечний кредит під 3% річних зможуть отримати лише такі категорії українців:

Які умови для надання іпотечного житла?

Для отримання пільгового іпотечного кредиту кандидат має:

Наголошую, що предмет іпотеки має бути розташований на території України. Виняток становить нерухомість, яка розташована в районі проведення воєнних(бойових) дій або ж на території, яка є тимчасово окупована, оточена(блокована).

А яке житло можна придбати за умовами пільгового іпотечного кредиту?

Це може бути як вже збудоване житло так і майнові права на житло, що ще будується. Під терміном житло мається на увазі квартира в багатоквартирному жилому будинку. При цьому предметом іпотеки не може бути квартира в житловому будинку квартирного типу (багатоквартирному будинку), прийнята в експлуатацію раніше ніж за десять років до дати укладення договору, якщо такий об’єкт нерухомості розташований в обласному центрі.

Які умови самого кредиту?

Кредити, які видаються на пільгових умовах, повинні відповідати таким вимогам:

Важливо, що житло, яке є предметом іпотеки, обов’язково підлягає страхуванню позичальником від ризиків випадкового знищення або ж випадкового пошкодження на повну оціночну вартість. За бажанням позичальника предмет іпотеки може бути додатково застрахований від ризиків пошкодження житла внаслідок воєнних дій; при цьому страховий тариф за договором страхування предмета іпотеки не повинен перевищувати 0,25 відсотка на рік вартості предмета іпотеки, погодженої кредитором, а у разі страхування додаткових ризиків пошкодження житла внаслідок воєнних дій – 1 відсоток на рік вартості предмета іпотеки, погодженої кредитором;

Крім цього, позичальник несе витрати пов’язані з оформленням права власності на житло (під час придбання), страхуванням предмета іпотеки, оцінкою вартості предмета іпотеки суб’єктом оціночної діяльності та послугами нотаріуса.

Які документи необхідно надати для оформлення пільгового іпотечного кредиту?

Для отримання кредиту кандидат подає кредитору в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Дія, заяву, що містить такі відомості:

Крім цього, до заяви додаються:

У разі коли в кандидата є повнолітні члени сім’ї, заява подається за згодою кожного такого члена сім’ї, на якого розраховується розмір кредиту, щодо включення їх у розрахунок кредиту, яка підтверджується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та відображається в заяві під час її формування. Зазначаю, що саме кандидат забезпечує достовірність відомостей, що містяться в заяві. Далі сформована заява з накладеним електронним підписом, передається за допомогою порталу чи мобільного додатка Дія, шляхом електронної інформаційної взаємодії до кредитора, обраного кандидатом. Наразі в програмі беруть участь 5 банків: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус Банк та Sky Bank.

За результатами розгляду заяви, поданої в електронній формі, кредитор надсилає кандидату зокрема з використанням мобільного додатка Дія, інформаційне повідомлення з пропозицією щодо доступного іпотечного кредитування. Після отримання інформаційного повідомлення з пропозицією щодо доступного іпотечного кредитування кандидат особисто звертається до обраного кредитора для подальшого оформлення іпотечного кредитування.