005.jpg

До системи безоплатної правничої допомоги часто звертаються пенсіонери з числа військовослужбовців з питань призначення та перерахунку пенсії, яку призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон). Розповімо детальніше про порядок перерахунку пенсій військовослужбовців.

Підставою для перерахунку раніше призначених пенсій є:

  • документи, що є у пенсійній справі, а також додаткові документи, подані пенсіонером;
  • підвищення грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України.

Важливо! Перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів . Звільненим зі служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію, яким присвоєні чергові військові (спеціальні) звання під час перебування їх у запасі або у відставці, раніше призначені їм пенсії з урахуванням нових присвоєних військових (спеціальних) звань не перераховуються.

Хто може звернутися за перерахунком пенсії?
Право звернутися за перерахунком пенсії мають звільнені зі служби військовослужбовці (крім випадків призначення пенсії в разі втрати годувальника дружині (чоловіку) з урахуванням вимог ч.5 ст. 30 Закону, яка призначається незалежно від звільнення зі служби):

  • особи з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу;
  • особи із числа військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань, органів державної безпеки і внутрішніх справ колишнього Союзу РСР, Національної гвардії України, Прикордонних військ України, військ цивільної оборони України;
  • громадяни інших держав із числа військовослужбовців збройних сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства цих держав, які постійно проживають в Україні, і відповідно до міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, їх пенсійне забезпечення здійснюється згідно із законодавством держави, на території якої вони проживають;
  • особи із числа військовослужбовців строкової служби та члени сімей осіб з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу та деяких інших осіб, які мають право на пенсію;
  • особи, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей (детальний перелік в ст.3 Закону);
  • особи, які мають право на пенсії нарівні з офіцерським складом, військовослужбовцями надстрокової служби та військової служби за контрактом і членами їх сімей (детальний перелік в ст.4 Закону).

З повним переліком можна ознайомитись в статті 1-2 Закону.

Які бувають військові пенсії:

  • за вислугу років;
  • по інвалідності;
  • в разі втрати годувальника.

Існує 2 порядки перерахунку військових пенсій:

І Досудовий порядок передбачає наступні етапи:

  • письмове звернення до обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки із заявою про видачу довідки про розмір грошового забезпечення військовослужбовця.
  • після отримання довідки про розмір грошового забезпечення необхідно звернутися до відповідного територіального відділення Пенсійного фонду України, який призначив пенсію із письмовою заявою про її перерахунок.

Рішення про відмову в призначенні пенсії або її перерахунку, зарахуванні до вислуги років для призначення пенсії окремих періодів служби в календарному обчисленні або на пільгових умовах, порушення строків і заниження розмірів пенсії може бути оскаржено до вищих органів або до суду.

Підстави для відмови у перерахунку пенсії:

  • подання невідповідних додаткових документів, які дають право на подальший перегляд розміру виплаченої пенсії;
  • подання недостовірних відомостей;
  • відсутність правових підстав для перерахунку.

ІІ Судовий порядок передбачає:
У разі отримання письмової відмови Пенсійного фонду України треба звернутись до окружного адміністративного суду з позовом та зобов’язати головне управління ПФУ прийняти оновлену довідку про грошове забезпечення та перерахувати пенсію на її підставі.
Законодавством встановлено шестимісячний строк для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Порядок перерахунку військових пенсій
Військовослужбовці, які звільнені з військової служби, мають право звернутись за перерахунком пенсії на підставі підвищення грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців або на підставі нових документів, доданих до пенсійної справи.

Якщо ви потребуєте консультації юриста, роз’яснень ваших прав та як їх відновити у разі порушення, звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги: