Print
Hits: 4207

На відміну від термічного ураження з його раптовістю ураженню холодом можна запобігти завчасно майже у всіх випадках. Розроблений чіткий комплекс заходів, суворе дотримання яких дозволяє уникнути травми холодом, навіть, працівникам арктичних та антарктичних експедицій, необхідно пам'ятати таке:

  1. Захист від холоду полягає в застосуванні раціонального, теплого, вологонепроникного, добре припасованого одягу та взуття. Якщо вони тісні, то ділянки тіла будуть здавлюватись і в них сповільниться кровообіг. Це призведе до швидкого переохолодження та відмороження їх.
  2. Особливо збільшується небезпека такої травми при носінні промоклого взуття та одягу. Тому працівникам необхідно створювати умови для регулярного просушування одягу та взуття. Всі роботи, пов'язані з перебуванням в холодній воді, повинні проводитись в гідрокомбінезонах із прогумованої тканини, одягнутих поверх вовняного одягу.
  3. Особи, які працюють на холоді, повинні мати можливість періодично обігріватися в теплому приміщенні, біля вогнища. При роботі в холодних приміщеннях необхідно застосувати електрообігрівачі. Всі вікна в приміщеннях повинні бути закриті склом або плівкою, тому що наявність протягу та вітру різко прискорює вплив холоду на розвиток травм холодом.
  4. Неабияке значення має й дотримання правил особистої гігієни. Так, пітливість ніг значно збільшує небезпеку їх відмороження, тому їх необхідно тримати чистими й сухими.
  5. Працівникам, що зазнають постійного переохолодження, необхідно користуватися косметичними кремами для відкритих ділянок тіла. Ці креми містять комплекс вітамінів, камфору, фітонциди. При користуванні ними треба не просто намазувати на шкіру рук та обличчя крем, а втирати його протягом декількох хвилин. Такий масаж відновлює й поліпшує мікроциркуляцію в тканинах.
  6. Всі, хто працює на холоді, повинні регулярно отримувати висококалорійне харчування з обов'язковим прийманням гарячої їжі та чаю.
  7. Більшість випадків травм холодом пов'язані з алкогольним сп'янінням. Судинно-розширювальна дія алкоголю не зігріває, а навпаки – збільшує тепловіддачу організму в навколишнє середовище. Отже, приймання алкоголю прискорює охолодження. Крім того, дія алкоголю зменшує здатність людини до критичного самоаналізу, вона перестає усвідомлювати свою поведінку та можливі наслідки. Сп’яніла людина втрачає пильність та обережність, ставить себе в уразливе становище і стає безпорадною.
  8. Для підвищення стійкості організму до впливу холоду потрібне проведення комплексу оздоровчих заходів. Основними його елементами є загартування організму працівників та ретельний медичний контроль за фізичним станом осіб, що працюють на холоді. Не можна допускати до такої праці людей, які мали відмороження в минулому, які мають нервовотрофічні розлади кінцівок та хвороби судин, а також виснажених осіб.
  9. Законодавство дозволяє органам влади регулювати навчальний процес у школі в холодну пору року відповідно до місцевих умов. Це дозволяє запобігати охолодженню дітей в особливо морозні дні, звільняючи їх від занять.