0012.jpg

Оповіщення – це доведення сигналів і повідомлень органів управління цивільного захисту про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, аварій, катастроф, епідемій, пожеж тощо до центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій та населення (підпункт 31 пункту 1 стаття 2 Кодексу цивільного захисту України).

Захист населення, об'єктів економіки і національного надбання держави від негативних наслідків надзвичайних ситуацій є невід'ємною частиною державної політики національної безпеки і державного будівництва, однією з найважливіших функцій всіх органів влади.

Процес оповіщення включає доведення в стислий термін сигналів і повідомлень органів цивільного захисту про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій до виконавчої влади, підприємств, установ, організацій і населення.

Система оповіщення забезпечує доведення сигналів оповіщення і подальшого інформування про порядок дії в надзвичайних ситуаціях до:

  • чергових служб місцевих органів виконавчої влади;
  • чергових аварійно-рятувальних служб;
  • сил цивільного захисту;
  • населення, яке знаходиться в зоні можливого ураження.

Залежно від рівня надзвичайної ситуації централізоване оповіщення здійснюється: оперативним черговим департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Основним способом оповіщення населення про надзвичайні ситуації в умовах мирного та воєнного часу є передача інформації з використанням державних мереж проводового, радіо і телевізійного мовлення.

Для зосередження уваги населення перед передачею інформації вмикається сирени, виробничі гудки та інші сигнальні засоби, що буде означати подання попереджувального сигналу «Увага всім!», після якого негайно приводиться в готовність радіотрансляційні вузли, радіомовні і телевізійні станції, вмикаються мережі зовнішньої звукофікації.

За сигналом населення зобов'язане увімкнути радіотрансляційні та телевізійні приймачі для прослуховування нагального повідомлення.

За допомогою заздалегідь підготовлених текстах оповіщення буде здійснюватися по наступним каналам місцевого мовлення:

  • телеканал «РТС Суми - Сумська ОДТРК»;
  • ТРК «Відікон»;
  • телеканал «АТV»;
  • ефірний радіоканал Сумщини «Слобода FМ»;
  • дротове радіомовлення.

Тексти повідомлень передаються протягом 5 хвилин державною мовою і мовою, якою користується більшість населення в регіоні з припиненням іншої передачі.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Дисципліна і організованість, суворе виконання без поспіху рекомендацій Департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації буде сприяти збереженню Вашого здоров'я і життя, а також зменшення матеріальних втрат.

Почувши звуки електросирен, виробничих гудків, інших сигнальних засобів, кожний громадянин зобов'язаний:

  1. Увімкнути радіоприймач, телевізор місцевого мовлення.
  2. Уважно прослухати звернення до населення, яке пролунає після відключення сирен, гудків тощо.
  3. Продумати і виконати усі рекомендації, що пропонуються.
  4. Винайти можливість сповістити про отриману інформацію сусідів чи знайомих, а за змогою надати їм допомогу.

Оповіщення на воєнний час або виникнення надзвичайної ситуації здійснюється за сигналами:

  • повітряна тривога – ПОВІТРЯНА ТРИВОГА;
  • відбій повітряної тривоги – ВІДБІЙ ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ;
  • загроза радіаційного зараження – РАДІАЦІЙНЕ ЗАРАЖЕННЯ;
  • загроза хімічного зараження – ХІМІЧНЕ ЗАРАЖЕННЯ;
  • загроза біологічного зараження – БІОЛОГІЧНЕ ЗАРАЖЕННЯ.

Оповіщення у мирний час про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій здійснюється за повідомленнями:

  • у разі аварії на АЕС;
  • у разі аварії на хімічно небезпечному об'єкті;
  • у разі можливого землетрусу;
  • у разі повені;
  • у разі урагану та інших надзвичайних ситуацій.

 Зразки повідомлень оперативного чергового департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації:

При повітряній небезпеці:

"Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Громадяни! Повітряна тривога!

Відключіть світло, газ, воду, нагрівальні прилади. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води, покиньте квартиру (дім), попередьте сусідів. При необхідності допоможіть хворим і людям похилого віку вийти на вулицю. Якнайшви¬дше дійдіть до захисної споруди або сховайтесь на місцевості. Зберігайте спокій і порядок. Будьте уважні до повідомлення департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації".

Після закінчення повітряної небезпеки:

"Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Громадяни! Відбій повітряної тривоги.

Усім повернутися на свої робочі місця або до місця проживання. Допоможіть у цьому хворим і людям похилого віку. Будьте готові до можливого повторного нападу противника. Завжди майте при собі засоби індивідуального захисту. Уважно стежте за повідомленням департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації ".

При загрозі хімічного зараження:

"Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Громадяни!

Виникла безпосередня загроза хімічного зараження. Надягніть наявні засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри. Для захисту тіла використовуйте прогумований та робочий одяг, комбінезон і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки і плащі. Перевірте герметизацію житлових при¬міщень. Покладіть продукти харчування в пакети і створіть в ємкостях запас води. Накрийте тварин і корми. Оповістіть сусідів про одержану інформацію. Надайте допомогу хворим і людям похилого віку. Відключіть електроджерела. Надалі дійте відповідно до вказівок департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації".

При загрозі радіоактивного зараження:

"Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Громадяни!

Виникла безпосередня загроза радіоактивного зараження. Приведіть в готовність засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри і тримайте їх постійно при собі. По рекомендації департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації надягніть їх. Перевірте герметизацію житлових приміщень. Покладіть харчові продукти до холодильника, зробіть запас води. Оповістіть сусідів. Надайте до¬помогу хворим і людям похилого віку. Надалі дійте відповідно до вказівок департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації".

При аварії на АЕС:

"Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації. Громадяни! Сталася аварія на______________________________атомній електростанції. В районах__________________________ очікується випадання радіоактивних опадів. У зв'язку з цим населенню, яке проживає у вказаних районах, знаходитися у приміщеннях. Провести додаткову герметизацію житлових приміщень. Прийняти йодисті препарати. Скласти у поліетиле-нові пакети документи, гроші, коштовності, комплект верхнього одягу по сезо¬ну, продукти харчування на дві-три доби, запас води. При оголошенні евакуації організова¬но зайняти місце у поданому до вашого будинку транспорті. Дотримуйтесь спо¬кою та організованості. Уважно стежте за повідомленням департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації ".

При можливому землетрусі:

"Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації. Громадяни! В зв'язку з можливим землетрусом, виконайте необхідні застережні заходи. Відключіть воду, електричні прилади, погасіть вогонь. Оповістіть сусідів про одержану інформацію. Візьміть не¬обхідний одяг, документи, харчові продукти, запас води і вийдіть на вулицю. Надайте допомогу людям похилого віку і хворим. Займіть місце подалі від будівель і лі¬ній електропередач. Знаходячись у приміщенні під час першого поштовху, ста¬ньте в дверний (балконний) отвір. Зберігайте спокій і порядок. Уважно стежте за повідомленням департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації ".

При повені:

«Увага ! Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Громадяни! В зв’язку з підвищенням рівня води в річці ........., очікується підтоплення будинків в районі вулиць ........ та селища........ Населенню, що проживає на цих вулицях та в селищі, зібрати необхідні речі, найпростіші заходи спасіння на воді (надувні човни, плотики, рятувальні круги, автокамери), харчі, запас води, відключити газ, електроенергію, перекрити воду і вийти на підвищені місця. По можливості зібратися для реєстрації на збірному евакопункті (школа №.., вулиця ..., будинок……..). За будь-яких обставин не панікуйте та будьте організованими. Про одержану інформацію повідомте сусідів, надайте допомогу людям похилого віку та хворим. Уважно стежте за повідомленнями департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації».

При буревії, смерчі:

«Увага! Говорить департамент цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації

Громадяни! В зв’язку з буревієм (смерчем):

Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, та людям похилого віку. Підготуйте документи, одяг та зберіть найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування дві-три доби, питної води. Відключіть електроприлади, газ, загасіть вогонь у грубах. Поставте на підлогу речі, які можуть впасти, не ставте ліжко біля вікна. Щільно закрийте вікна, двері, горищні люки і вентиляційні отвори. Віконне скло заклейте, а по можливості захистіть віконницями або щитами. Перейдіть у більш стійку капітальну будівлю, сховайтеся в підвалі або віддаленому від дерев і будинків погребі. Не користуйтесь ліфтами. Уникайте різноманітних споруд підвищеного ризику (мостів, естакад, ЛЕП). Стежте за повідомленнями департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації».