Print
Hits: 9750

В багатьох країнах Західної Європи і США стало за правило: молода пара, яка вирішила одружитися, обов’язково має пройти обстеження у лікаря. У нас ще донедавна жінки приходили до гінеколога лише для того, щоб стати на облік з приводу вагітності. Сьогодні вже здоровий глузд перемагає в більшості випадків, і подружні пари заздалегідь починають готуватися до найвідповідальнішого кроку в житті – народження дитини.

Подружня пара, яка готується до вагітності, повинна пройти повне медичне обстеження ще до моменту запліднення, щоб попередити можливі проблеми в майбутньому. Тому, якщо ви плануєте створити сім'ю і в подальшому мати дитину, необхідно завчасно потурбуватись про нормальний перебіг вагітності, а надалі - і про здоров’я майбутнього малюка.

В Україні з 2002 року діє постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку здійснення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу".

Медичне обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, проводиться тільки за їх бажанням і з метою визначення стану їх здоров'я для профілактики захворювань, небезпечних для подружжя та їх нащадків. Медичне обстеження осіб проводиться згідно з переліком видів медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу.

Консультації лікарів:

За показаннями - консультації лікарів інших спеціальностей.

Клініко-лабораторне обстеження:

За показаннями - додаткові види клініко-лабораторного обстеження.

Лікувально-профілактичні заклади зобов'язані здійснити медичне обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, протягом 20 днів після їх звернення до цих закладів.

Перелік видів добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, затверджує Міністерство охорони здоров’я України. Відомості про результати медичного обстеження повідомляються лише особам, які пройшли обстеження, і заносяться до медичних карток.

Але, на жаль, ще небагато шлюбних пар проходить обстеження. Для того, щоб це стало звичним, потрібен час. Дається взнаки менталітет наших людей стосовно свого здоров’я і до здоров’я партнера

Загальновідомо, що здорові діти народжуються у здорових батьків. Тим більше це актуально, якщо у родині в когось були вроджені вади, післяпологові ускладнення. Вчасна інформація про патологію дає позитивні результати. То ж не слід забувати один важливий аспект - право дитини народитися здоровою. Це право не залежить від самої дитини і може реалізовуватися лише в разі виконання певних умов її батьками, родиною, державою і суспільством. Жодна з перерахованих сторін не має ніякого зиску з порушення цього права і, безумовно, не зацікавлена в народженні хворої дитини. Але вроджені вади розвитку, спадкова патологія, внутрішньоутробні інфекції є провідними причинами мимовільних викидів, мертвонародженості, смертності і захворюваності дітей першого року життя в Україні.

Готуватися до вагітності треба починати не пізніше, ніж за півтора року. Перш за все відвідайте вашого гінеколога, який порадить пройти обстеження, що включає консультацію лікаря-генетика, дослідження гормонального стану жінки та спермограми чоловіка, а також обстеження на TORCH-інфекцію.

Дослідження гормонального стану майбутньої матері

Насамперед потрібно з’ясувати, наскільки здоровий ваш організм, наскільки він готовий завагітніти і виносити дитину. Отримати відповідь на це ви зможете за допомогою обстеження гормонального стану, яке дає уявлення про функціонування яєчників та інших органів жінки. Іноді недостатність певного гормону в організмі призводить до переривання вагітності і викиднів. Таких прикрих ситуацій можна уникнути, якщо зробити гормональне обстеження і дотримуватись певних застережень та рекомендацій лікаря.

Визначити дітородну функцію чоловіка можна за допомогою спермограми.

Обстеження на інфекції

Сьогодні спостерігається значне поширення різноманітних інфекцій, особливо серед молоді, і в тому числі серед молодих подружніх пар. Неконтрольовані сексуальні контакти ведуть до багатьох проблем. Наприклад, жінка мала до одруження чимало партнерів, перехворіла на запальні процеси.

Одним з основних факторів розладу репродуктивного здоров’я населення є інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, і можуть призводити до безпліддя. Особливо це стосується ВІЛ-інфекції, яка протягом останніх 5-7 років має значне поширення як на Україні, так і у нашому місті. Зараз ВІЛ-інфекцію почали виявляти у вагітних жінок, і, як наслідок, у дітей. Інколи інфекції в організмі людини протікають безсимптомно, але можуть проявитися під час вагітності. У деяких випадках це призводить до завмирання плоду на ранніх термінах, мимовільних викиднів, прогресування хронічних інфекцій. Причина таких ускладнень – невчасна турбота батьків про своє здоров'я.

Чоловік та жінка повинні ставитися відповідально не тільки до свого здоров'я, а й думати про здоров'я своїх майбутніх дітей. Тому обстеження на наявність торч-інфекції є надзвичайно актуальним і необхідним. Під терміном "торч" розуміється: токсоплазмоз, герпес, хламідіоз, краснуху, цитомегаловірусну інфекцію тощо. Всі вони впливають на процес запліднення, перебіг вагітності та розвиток плоду. Небезпека полягає в тому, що віруси можуть без перешкод проникати через плаценту і спричиняти важкі вади розвитку центральної нервової системи, кістково-м’язового апарату, аномалії розвитку нирок тощо. Нерідко віруси стають причиною викиднів. Тож завчасне обстеження на торч-інфекцію дасть вам можливість вжити відповідних заходів щодо лікування чи профілактики. Якщо активність вірусу виявилася під час вагітності, лікування в більшості випадків все одно не уникнути. І хоча прийом будь-яких ліків під час вагітності небажаний, зважте, що небезпека внутрішньоутробного ураження плоду значно вища, ніж небезпека можливих ускладнень внаслідок лікування.

Консультація у генетика

Значна частина спадкової патології виникає внаслідок мутаційних процесів у попередніх поколіннях. З огляду на це зростає роль медико-генетичного консультування, яке стосується як сімей, у яких уже відбулися ці процеси, так і великої когорти осіб, які мають брати шлюб (дошлюбне консультування).

Існує чимало хвороб, які передаються спадково, по материнській чи батьківській лінії. Деякі з них не дають можливості виносити вагітність взагалі (наприклад, деякі форми цукрового діабету, онкологічні захворювання чи захворювання серцево-судинної, нервової системи тощо). Таким жінкам не рекомендується виношувати дитину. Інші спадкові захворювання несумісні з життям дитини. Все це можна передбачити завдяки медико-генетичному обстеженню і консультуванню.

Під час консультації подружжю пропонують заповнити анкету, де вказуються всі хвороби найближчих родичів. За цими даними лікар складає родоводи пацієнтів. Якщо ж у ваших родичів були хвороби, що передаються спадково, то генетик визначає ризик імовірності успадкування дитиною тієї чи іншої хвороби. Залежно від цього лікар вирішує, чи потрібно додатково пройти обстеження чи лікування у певного фахівця.

Попередження впливу довкілля та захворювань вагітної на плід продовжується до пологів. Проте означеними заходами попередити всю патологію плода не можна. Ушкодження генетичної інформації у вигляді мутацій та змін в організмі майбутніх батьків виникає під час закладки і формування статевих клітин, а це відбувається з четвертого-шостого тижня внутрішньоутробного розвитку ще ненароджених майбутніх мами і тата і до запліднення. Тобто, мама і тато ще не народились, а здоров’я їх майбутньої дитини уже під загрозою.

Якщо молода пара не має проблем зі здоров’ям та інших протипоказань до вагітності, рекомендується лише пройти профілактичний курс вітамінотерапії, який обов’язково включає фолієву кислоту. Вітаміни та мінерали сприяють заплідненню і позитивно впливають на плід у перші тижні вагітності.

Отже, для народження бажаних здорових дітей, для збереження жіночого здоров'я, для досягнення гармонії в психосексуальних стосунках між подружжям, для здійснення ваших життєвих мрій потрібно обов'язково планувати створення сім'ї та майбутню вагітність. В цьому вам допоможе державна програма дошлюбного та медико-генетичного консультування.

А.Бабко, зав. жіночої консультації №1 Сумського пологового будинку № 1