001.jpg

Упасти у пухнасту кучугуру - не боляче. А ось упасти в ожеледицю на асфальт... Тому краще не падати. Потурбуйтеся про те, щоб взуття відповідало погоді. Краще в ожеледь взувати черевики з гумовою, каучуковою підошвою і спеціальними протекторами для зимового періоду. Якщо таких немає, а на вулиці дуже слизько, наклейте на підошву звичайний медичний пластир.

Якщо ви все ж таки посковзнулися і почали падати, то робіть це уміло: голову краще за все притиснути підборіддям до грудей, а руки - до тулуба ("руки по швах!") ще під час падіння. Перший прийом вбереже потилицю від різкого зіткнення з тротуаром, а другий - від переломів і вивихів.

Будьте особливо обережні при ожеледі, переходячи вулицю. Якщо вже помітили, що на вас неминуче наїде автомобіль, то у момент удару постарайтеся хоча б трошки підстрибнути на місці й виконати ті ж прийоми, що і при падінні на кригу. Був такий випадок: літня людина перелетіла через дах "жигуля" і залишилася цілою і неушкодженою - вона встигла згрупуватися і зустріти удар за всіма правилами.

ПОРАДИ ПОТЕРПІЛИМ: йшов, упав, знепритомнів...

Якщо ви упали в ожеледь, то можливо ви: а) відбудетеся легким переляком; б) заб’єтеся; в) дістанете вивих або розтяг зв’язок; г) дістанете перелом; д) дістанете струс мозку.

При сильному ударі не залишайтеся на вулиці, а відразу рушайте додому. Для зменшення набряку до місця удару прикладіть будь-який холодний предмет або поліетиленову пляшку з холодною водою. Потерпілій нозі або руці треба забезпечити спокій: руку зафіксувати на пов’язці, під ногу в положенні лежачи підкласти валик з пледа або ж кількох згорнутих рушників. Якщо біль сильний, потрібно прийняти легке знеболювальне (наприклад, анальгін) і викликати лікаря.

При падіннях трапляються також вивихи - частіше за все ліктьового суглоба і колінної чашечки. Людина чує різкий хрускіт і відразу ж відчуває гострий пронизливий біль. Не вправляйте вивих самостійно. Цим ви тільки погіршите ситуацію. Просіть друзів, перехожих викликати лікаря або доставити вас до травмпункту.

Характерною ознакою перелому кінцівок є сильний біль, оніміння і нерухомість кистей або пальців. Щоб встановити остаточний діагноз, потрібно буде зробити рентгенографію. Тому викликайте швидку допомогу. У жодному випадку не підводьтесь на ноги, не розмахуйте руками.

Якщо ви забилися головою, у вас може бути струс мозку. Навіть легкий струс є небезпечним за своїми наслідками. Характерні ознаки - головний біль, запаморочення, заніміння кінцівок, нудота. Проблема в тому, що така реакція може наступити навіть через 2-3 дні. Отже, якщо при падінні ви забили голову і у вас з’явилися схожі симптоми, негайно викликайте "швидку".

ПОРАДИ АВТОВЛАСНИКАМ: не тисніть на газ!

Як відомо, кожен автомобіліст - сам коваль свого щастя і власної безпеки. Проте є істини, про які протягом теплої пори року багато водіїв, особливо початківці, забувають. Отже, нагадаємо.

Перш, ніж в холодну погоду рушити в дорогу, машину треба добре прогріти, інакше:

  • скло запітніє і знизиться видимість;
  • загусле мастило погіршує якість згоряння суміші у двигуні, а це знижує ходові якості автомобіля;
  • задубілі на холоді шини втрачають еластичність з одночасним зниженням коефіцієнта зчеплення.

Підвищується ризик ДТП, якщо водій сидить за кермом у важкому і тісному верхньому одязі або в рукавицях - він не завжди швидко зможе зреагувати на зміну ситуації на дорозі. А взуттям з широкою підошвою, наприклад, зимовим черевиком, можна випадково натиснути одразу на дві педалі.

У лютий мороз будьте уважні поблизу автобусних зупинок - вихлопні клуби від від’їжджаючого автобуса можуть закрити огляд.

Будьте обережні і на пішохідних переходах. Теплий одяг і головні убори часто погіршують здатність людей правильно оцінювати дорожню обстановку.

Особливу пильність проявляйте на мостах, естакадах і шляхопроводах, де під час морозу утворюється тонка крижана кірка. Різке гальмування і будь-які маневри тут украй небезпечні.

ПОРАДИ ЛЮБИТЕЛЯМ ТРИВАЛИХ ПРОГУЛЯНОК: якщо німіють пальці, щипає ніс...

Це - перші ознаки обмороження. А обморозитися під час довгого перебування на вулиці можна навіть за нульової температури, якщо дме різкий вологий вітер. На холод, насамперед, відреагують кінчик носа, вуха і щоки: шкіра білішає і втрачає чутливість. У подушечках пальців може з’явитися поколювання, а потім настає їхнє оніміння.

А тепер правильні дії:

1. На вулиці слід дуже акуратно потерти обморожені ділянки м’якою рукавичкою або пухнастим шарфом і негайно йти в тепле приміщення. Відігріватися найкраще природним способом. Обморожені ділянки шкіри спочатку трохи пощипає (потерпіть!), але потім організм сам приведе їх до норми.

2. У теплому приміщенні пе¬реодягніть спочатку шкарпетки - краще відразу натягнути вовняні. Потім на руки надіньте сухі теплі рукавички. Закутайтеся у ковдру або плед.

З. У мороз краще всього зігріватися солодким гарячим чаєм.

ПОРАДИ РИБАЛКАМ І НЕ ТІЛЬКИ: де тонко - там і рветься

Специфічно зимовий спосіб загинути - провалитися під кригу. Причому люди - передусім рибалки - чудово знають, наскільки підступний перший крижаний покрив. Але охота, кажуть, гірше неволі...

Наступна група ризику - підлітки. Діти ж не розуміють, що якщо опинитися в крижаній воді, то шансів вибратися без сторонньої допомоги - немає практично жодних.

Ще одна група екстремалів - люди, які завжди кудись поспішають, їм ніколи йти до моста через річку або обійти озеро. Як підсумок, щорічно в Україні жертвами незміцнілої криги стають від 50 до 100 осіб, ще стільки ж вдається витягнути з води випадковим перехожим або рятувальникам. Тому не зайве буде нагадати, що безпечною вважається крига зеленуватого відтінку завтовшки не менш як 7 см, якщо ви йдете один, і не менше як 10-12 см - для катання на ковзанах (масового катання - 25 см).

Якщо ви опинилися в крижаній воді, намагайтеся без різких рухів, не відламуючи кромку, вибиратися на кригу спочатку грудьми, потім по черзі витягуючи ноги.

Якщо на ваших очах провалилася людина, то наближатися до неї потрібно тільки повзучи, широко розкинувши ноги і руки. За два-три метри від того, хто провалився, киньте йому ремінь, шарф або завбачливо прихоплену дошку, товсту гілку дерева. Відступати до берега, як би не хотілося підвестися і побігти, потрібно теж повзучи - інакше шанси опинитися у воді удвох збільшаться вдвічі.

ПОРАДИ ПІЖОНАМ: це тепле слово - кальсони

Навіть при легкому морозі, а особливо якщо він з північним вітром, треба одягатися "за наукою". Один товстий светр і куртка від холоду не врятують. Одяг повинен бути багатошаровим: футболка, тонкий светр, товстий светр, тепла куртка на хутрі. Хлопцям під штани, навіть якщо вони з підкладкою, обов’язково слід піддягнути трико або вузькі спортивні брюки, дівчатам - рейтузи чи теплі колготки з начосом (до речі, зараз у продажу є й чоловічі колготи, які ефективніші за дідові кальсони).

Особлива увага ногам і рукам - саме з них, як правило, починається переохолодження організму і обмороження. Шкарпетки повинні бути завжди сухими, взуття – вологонепроникним. Якщо замерзли ноги, то, знаходячись на вулиці, ви вже не зможете зігрітися. В’язані рукавички зберігають тепло краще за будь-які хутряні. Наступні застереження стосуються представниць прекрасної статі.

Дівчатам категорично забороняється:

а) виходити на мороз у капронових колготах – синтетика легко примерзає до шкіри;

б) користуватися кремами на водній основі – вони не захистять шкіру, а тільки забезпечать її обмерзання. Тільки жирні спеціальні креми підходять для морозної погоди.