Print
Hits: 2927

На початку – статистика від лікарів-рабіологів. Так, у Сумській міській територіальній громаді зафіксовано: за 2021 рік – 695 звернень про надання допомоги, з яких – 48% покусів домашніми тваринами, 49% – безпритульними; за перше півріччя 2022 року зафіксовано 296 звернень, з яких 31% – безпритульні, 68% – домашні.

Укуси наносять переважно собаки та коти, але є випадки укусів миш, нутрій, щурів, свиней, кіз, їжаків, білок, летючих миш тощо.

Це свідчить як про неналежне утримання чи вигул власницьких тварин, а саме, особисту безвідповідальність господарів, так і про низький рівень обізнаності громадян, як правильно себе поводити із незнайомими домашніми й безпритульними тваринами.

Згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», безпритульні тварини – це домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини.

Практичні поради у таких випадках.

Коти — маленькі, гарненькі, лагідні тварини. Але й вони можуть бути небезпечні, адже вони мають гострі пазурі та зуби. Тому, щоб не отримати подряпини рук та обличчя і більш тяжкі травми, запам’ятайте такі правила:

Укус кота набагато небезпечніший від укусу собаки, бо в слині кота містяться небезпечні для організму людини бактерії. При потраплянні їх у кров (навіть при подряпинах) у людини може виникнути складне запалення рани з підвищенням температури тіла до 40°.

Найважливіша порада!

Не існує агресивних собак, такими їх роблять люди. Ніколи не ображайте, не лупцюйте й не кидайте палицею у собаку! Виховуйте в собі та своїх дітях повагу, співчуття та відповідальність до братів наших менших!
Пам'ятайте: собака – чудовий компаньйон і єдина тварина у світі, для якої життя людини цінніше за своє власне!

 

З повагою, комунальне підприємство
«Центр догляду за тваринами»