Print
Hits: 6497

Затоплення можуть відбуватися з різних причин. Більшість людей знають про ризик паводка з річки, потічка та водосховища, але затоплення можливе також внаслідок підняття ґрунтових вод, стікання зі схилів поверхневих вод та зворотного підняття води з дренажних систем.

Основні можливі причини затоплення будинків

  1. Будинок поблизу водного потоку – ріки, струмка, кювету, канави або відкритого дренажного каналу.
  2. Будинок біля берега, захищеного дамбою, водозахисним парапетом. Підтоплення можливе внаслідок переливу через протипаводкові споруди при високих хвилях або високих рівнях води.
  3. Підтоплення будинку при зворотному піднятті із дренажних систем.
  4. Будинок розташований у низині.
  5. Будинок розташований на ділянці землі, де швидко піднімаються ґрунтові води.

Паводкові води можуть потрапити в будинок такими шляхами:

На рівень ґрунтових вод та стоки просочування можуть впливати паводкові води. Ґрунтові води можуть проникнути до незахищеного будинку через:

Як можуть допомогти тимчасові водозахисні бар’єри та переносні протипаводкові конструкції і матеріали

Найбільш ефективне використання протипаводкових конструкцій та матеріалів у контексті постійних споруд протипаводкового захисту розглядається у трьох різних варіантах:

  1. Там, де велика кількість будівель перебуває під ризиком затоплення, краще рішення для захисту – постійні річкові чи водозахисні протипаводкові споруди.
  2. Там, де немає постійних капітальних споруд, найкращим варіантом протипаводкового захисту є тимчасові бар’єри, які утримують воду та захищають окремі будинки або групи будинків. Традиційно такі бар’єри споруджувались із мішків з піском, але можна використати і більш сучасні матеріали і конструкції протипаводкових бар’єрів.
  3. Там, де неможливе використання переносних протипаводкових бар’єрів, слід застосовувати матеріали та конструкції, які підходять для вашої будинку та допомагають зробити його водонепроникним і зупинити просочування води крізь стіни, двері, вентиляційні люки тощо.

Пам’ятайте! Матеріали та конструкції протипаводкового захисту не зроблять будинок повністю водонепроникним, але ви будете мати необхідний час, перемістити легкі меблі, цінні речі тощо у безпечне місце. Більшість будинків не розраховано на стримування натиску води. Максимальна висота водозахисних матеріалів та конструкцій протипаводкового захисту для будинків може становити 1 м.

Тимчасові протипаводкові бар’єри – це переносні протипаводкові матеріали та конструкції, встановлені на певній відстані від будинку або групи будинків, щоб стримувати, а в деяких випадках спрямовувати паводкові води, захищаючи від затоплення споруди.

Водозахисні бар’єри встановлюються на твердому ґрунті, уздовж визначеної заздалегідь лінії таким чином, щоб бар’єр залишався стійким під тиском паводкових вод. Особливу увагу необхідно приділити потенційним місцям просочування ґрунтової води.

Тимчасові протипаводкові бар’єри здатні:

Тимчасові протипаводкові бар’єри не здатні:

Збірно-розбірні та переносні конструкції та матеріали протипаводкового захисту – це конструкції та матеріали, які захищають від потрапляння паводкових вод у будинок через двері, цегляні та саманні стіни, дренажні, каналізаційні труби тощо. Більшість з них виконано таким чином, щоб їх встановлення проводилось якнайшвидше, як правило, являють собою пластикову панель, що швидко встановлюється у раму навколо отвору, наприклад, перед вхідними дверима до прибуття паводкових вод.

Водопроникні кришки на отвори вентиляційних каналів фіксуються на відповідну цеглину з отворами або інші вентиляційні отвори. Як правило, вони зроблені із пластику та фіксуються на раму навколо цієї цеглини (отвору).

Захист від зворотного підняття води із дренажних систем може бути виконаний при встановлені зворотних клапанів та пробок у дренажні системи.

Збірно-розбірні протипаводкові конструкції не можуть:

До паводку можна підготвуатися заздалегідь

Якщо ви перебуваєте у зоні ризику паводку, ваша місцевість затоплювалася в минулому, ви живете поблизу річки, водосховища чи в низовині – не чекайте на наступний паводок, коли він прийде, буде вже пізно. Деякі найпростіші кроки, ви можете зробити вже сьогодні, а саме:

У разі, якщо ви плануєте будівництво чи ремонт житлового будинку у зоні можливого паводку, ви можете покращати власний протипаводковий захист та зменшити збитки від можливих в майбутньому паводків, якщо:

Рекомендації підготовлені за матеріалами Закарпатського облводгоспу