002.jpg

З метою збереження та охорони популяції раків в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців.

На Сумщині встановлено термін заборони на лов (добування) річкових раків на період їх другої линьки з 15 серпня по 30 вересня 2023 року.

Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин.

Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.

Лов членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3332 грн та штраф – до 680 грн.

Про незаконний вилов водних біоресурсів на водоймах області чи збут біоресурсів та незаконних знарядь лову необхідно  повідомляти на «гарячу лінію» Сумського рибоохоронного патруля: (096)8382570.