Print
Hits: 635

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України в поточному році намітилась тенденція до зростання захворюваності населення на гепатит А. Вперше за останнє п’ятиріччя відносні показники захворюваності за 8 місяців 2023 року у порівнянні із аналогічним періодом минулого року збільшилися на 40 %.

Держпродспоживслужба України нагадує, що санітарно-епідеміологічна ситуація на хвороби кишкової групи в поточному році лишалась нестійкою. Динаміка кількості зареєстрованих випадків характеризувалась виникненням спалахового та групового рівня захворюваності на окремих адміністративних територіях та була пов’язана із закладами громадського харчування та торгівлі, закладами освіти, культури, пунктами розміщення внутрішньопереміщених осіб.

Осінь традиційно є періодом сезонного підйому захворюваності на гепатит А, який має тенденцію до продовження у зимові місяці. Ось чому ефективні профілактичні заходи є запорукою здоров’я на увесь осінньо-зимовий період.

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що характеризується ураженням печінки і в більшості випадків проявляється у вигляді жовтяниці та має доброякісний перебіг. Становить небезпеку через можливість епідемічного розповсюдження інфекції в організованих колективах, особливо дитячих. Для вірусного гепатиту А характерні періодичні та циклічні підйоми захворюваності кожні 8-10 років, в осінньо-зимовий період частіше відмічається різкий підйом захворюваності, між класичними циклічними підйомами має місце періодичне підвищення показників захворюваності через 4-5 років.

Джерелом інфекції може бути тільки людина, як з жовтяничною, так і з безжовтяничною формами клінічного перебігу. Епідеміологічне значення має те, що у 60-90% випадків гепатиту А спостерігаються безжовтяничні форми, що призводить до несвоєчасного виявлення та ізоляції хворих. Вірусний гепатит А виникає при вживанні інфікованих збудником питної води та харчових продуктів. Крім того, можлива реалізація контактно-побутового шляху передачі через предмети домашнього вжитку (посуд, іграшки, білизну, рушники загального користування, дверні ручки, інші предмети). Вірус гепатиту А стійкий в навколишньому середовищі, зберігає активність при кімнатній температурі до 4-х тижнів. Збудник не гине за умов існуючих методів знезараження у водопровідній питній воді. Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання проходить від 7 до 50 днів (інкубаційний період в середньому – 35 днів). Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період та наявність субклінічної стадії виникають сплески інфекції навесні та восени. Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Захворювання починається гостро на нагадує перебіг звичайного ГРВІ: підвищення температури тіла до 38°С, головний біль,катаральні явища, поступово з’являється відчуття важкості у правому підребір’ї, нудота, блювання, потемніння сечі, знебарвлення калу. У цей період хворі найбільш небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу у навколишнє середовище. Лише у 2-5% хворих жовтяниця є першим симптомом захворювання: субіктеричність склер, жовтушність шкірних покривів.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в дитячих дошкільних закладах та школах. Саме тому правильно проведена профілактики даного захворювання дозволить попередити розвиток ВГА в організованих колективах. Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Впроваджуються заключні та поточні дезінфекійні заходи.

Основою профілактики, що спрямована на запобігання захворюванню вірусним гепатитом А, є також покращення комунального благоустрію міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів (особливо, що експортуються з–за кордону). У зв’язку з тим, що переважно хвороба виникає при вживанні недоброякісної питної води, питному режиму приділяється особлива увага у профілактиці вірусного гепатиту А. Найбільше це стосується сільських районів, де відсутнє централізоване водопостачання та для пиття населенням використовується вода із колодязів. Зазвичай на присадибних ділянках колодязі будуються поряд з надвірними туалетами, вигрібними ямами, внаслідок випадання опадів збудник інфекції може потрапити до джерела водопостачання. Погіршення технічного стану водоочисних споруд, водогінної мережі, перебої у водопостачанні, які пов’язані з аварійними ситуаціями та іншими причинами, малоефективні засоби знезараження води призводять до виникнення епідемічних ускладнень, обумовлених водним фактором передачі інфекції. Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації. Специфічна профілактика гепатиту А набуває надзвичайної актуальності і являє собою єдиний надійний захист від захворювання. В сучасних умовах існують досить ефективні вакцини, які захищають від гепатиту А. Вакцинація від цього захворювання відноситься до рекомендованих. Імунізація надійно захищає від інфікування гепатитом А як дітей, так і дорослих. Тривалість захисту за допомогою вакцинації не менше 6-10 років. Щеплення від гепатиту А показані дітям і дорослим, які раніше не хворіли на гепатит А, а також людям з підвищеним професійним ризиком інфікування. Дітям вакцинація проводиться починаючи з 3-х річного віку.

Раннє виявлення і госпіталізація хворих гострою формою хвороби – перший і важливий крок в припиненні розповсюдження гепатиту А в сім’ї та колективі, що необхідно в зв’язку з тим, що хворий може виділяти вірус в навколишнє середовище з першого дня захворювання в катаральному періоді, що сприяє епідемічному розповсюдженню хвороби,виникненню групового та спалахового рівня даного захворювання.

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А, треба дотримуватися простих, але ефективних методів:

Не займайтесь самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звертайтесь до лікаря!