Традиційно в Україні з середини осені починається сезон підвищення інфекційної захворюваності на вірусний гепатит А.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 7 місяців поточного року максимальна кількість випадків кишкового гепатиту реєструвались в Закарпатській (286), Івано-Франківській (173), Вінницькій (94), Волинській (79) областях та м. Києві (78).
З урахуванням тривалості максимального інкубаційного періоду зазначеної інфекційної хвороби, міграції населення і харчових продуктів, на жаль, не виключається подальше розповсюдження інфекційного процесу на кишковий гепатит і в інших регіонах країни. Тому саме профілактична спрямованість дій органів місцевого самоврядування та окремих суб’єктів господарювання має пріоритетне значення в питаннях протидії виникненню та розповсюдженню хвороби в організованих колективах, в тому числі дитячих виховних, навчальних закладах та установах.
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, жовтуха) ‒ це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період та наявність субклінічної форми перебігу хвороба характеризується сезонними сплесками навесні та восени.
Проблема водного фактору передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є весняний паводок в березні-квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.
На жаль, в межах території громад Сумського району систематично виявляються факти безвідповідального ставлення до забезпечення доброякісною та безпечною питною водою населення з боку органів місцевого самоврядування та надавачів послуг із водопостачання, неналежного утримання централізованих джерел водопостачання та громадських колодязів, несвоєчасного впровадження заходів із знезараження води питної.
Проте, тільки свідоме ставлення до проблеми профілактики водного шляху розповсюдження інфекційних хвороб є запорукою здоров’я населення громади зокрема та України в цілому.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період ‒ 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Особливо небезпечними в сенсі епідемічного рівня розповсюдження збудника є хворі на стадії продрому та особи зі стертими формами захворювання.
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини через забруднені воду та харчові продукти, предмети побуту та брудні руки через недотримання правил особистої гігієни. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим пирхотінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах, особливо в дитячих дошкільних та навчальних закладах.
Провідними факторами щодо уникнення зараження вірусом гепатиту А є створення умов щодо дотримання правил особистої гігієни в організованих колективах та вдома, виховання навичок здорового способу життя у дітей та підлітків (обов’язкове миття рук з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету); жорсткий контроль за дотриманням правил особистої гігієни персоналом об’єктів підвищеного епідемічного ризику, забезпечення належного рівня комунального благоустрою населених місць, розвиток мережі централізованого господарсько-питного водопостачання, впровадження дієвого контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства стосовно децентралізованих джерел питної води, проведення своєчасного корегування незадовільного технічного стану та знезараження води питної.
Держава контролює чітке дотримання вимог санітарного законодавства щодо режимів функціонування потужностей із обігу харчових продуктів, технології обробки харчової сировини та приготування готових страв; забезпечення наявності достатнього запасу миючих та дезінфікуючих засобів, антисептиків для рук. Впроваджено жорсткий контроль за проходженням персоналом груп підвищеного епідемічного ризику періодичних медичних оглядів відповідно до вимог діючих нормативів, моніторинг за станом здоров’я працівників харчових об’єктів перед допуском до роботи.
Дотримання простих для виконання правил у побуті значно знизять ризик ураження збудником хвороби (наявність в умовах неорганізованого відпочинку для пиття та приготування їжі запасу питної води (краще бутильованої); якісне миття питною водою перед споживанням овочів, фруктів та ягід.
Важливим принципом профілактики вірусного гепатиту А є раннє виявлення та ізоляції хворих, проведення заключної дезінфекції в осередку інфекції. Тому свідоме ставлення до свого здоров’я, правильний підхід – не займатися самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря, є важливим обов’язком кожного громадянина.
Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації. На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А, а саме Хаврикс (вакцина від гепатиту А) та Твінрикс (комбінована вакцина проти гепатиту А та гепатиту В).
Профілактика кишкового гепатиту у межах конкретного населеного пункту є комплексною проблемою, яка може успішно вирішуватись тільки завдяки чіткій взаємодії органів місцевого самоврядування, структур охорони здоров’я, окремих суб’єктів господарювання та кожного мешканця.