001.jpg

1. Перед вмиканням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних пошкоджень.

2. Електроприлад повинен бути надійно заземлений згідно з правилами установки приладу.

3. Забороняється працювати з електроприладом вологими руками.

4. Не можна залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи все вимкнено.

5. Бажано дітям не можна користуватися електроприладами без нагляду дорослих.

6. При виявленні або виникненні несправності в електроприладі викликати електрика.

7. Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.

8. Якщо Ви дивитесь телевізор, а екран погас або почав миготіти, ні в якому разі не можна по ньому стукати. Його треба негайно вимкнути.

9. Якщо щось потрапило до телевізора, радіоприймача та інших електроприладів, які працюють, треба, в першу чергу, їх вимкнути. Ні в якому разі не можна лізти туди олівцем чи іншим предметом, коли електроприлад увімкнутий.

10. Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади.

11. Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вразити електричним струмом.

12. Не можна заповнювати водою ввімкнені в електромережу чайники, кавоварки, каструлі.

13. Не торкайтесь мокрими руками та не витирайте вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу.

14. Не можна підвішувати речі на кабелі.

15. Коли виходите з дому - вимикайте всі електроприлади.

16. Не користуйтесь саморобними електричними приладами. Використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними, може призвести до пожежі!

Під час прогулянки забороняється підходити до оголених дротів та чіпати їх руками; розводити багаття під лініями електропередач, поблизу підстанцій.

Якщо вже так сталося, що електричне обладнання загорілося, то перш за все потрібно вимкнути живлення квартири (помешкання). Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, можна лише порошкові.

У разі виникнення в квартирі полум’я, або чути запах диму, горілої ізоляції, потрібно негайно повідомити про це за телефонним номером 101 та покинути приміщення.

Рятування життя людини, ураженої струмом, у багатьох випадках залежить від швидкості та правильності дій осіб, що надають допомогу. Передусім потрібно якнайшвидше звільнити потерпілого від дії електричного струму. Якщо неможливо відключити електричне обладнання від мережі, потрібно одразу звільнити потерпілого від струмоведучих частин, не торкаючись при цьому потерпілого.

Заходи долікарської допомоги після звільнення потерпілого від струму залежать від того, в якому він стані. Допомогу потрібно надавати негайно, якщо можливо — на місці події, одночасно викликавши медичну допомогу. Якщо потерпілий не знепритомнів, потрібно забезпечити йому на деякий час спокій, не дозволяючи рухатися до прибуття лікаря. Якщо потерпілий дихає нечасто і судорожно, але прослуховується пульс, потрібно негайно зробити йому штучне дихання. У разі зупинки дихання, розширенні зіниць і посинінні шкіри потрібно робити штучне дихання і непрямий масаж серця.