005.jpg

З 1 січня 2022 року вступив в дію Закон України №1702-IX від 16.07.2021 року «Про основи національного спротиву». Цей Закон визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони та інших визначених цим Законом суб’єктів з питань підготовки і ведення національного спротиву.

Однією з складових національного спротиву є територіальна оборона (ТрО). На виконання вимог цього закону в кожній області створені бригади ТрО, які входять до складу Збройних Сил України. В Сумській області це військова частина А 7045 (117-та бригада територіальної оборони).

В місті Суми виконання завдань з ТрО забезпечує військова частина А7316. Прийом бажаючих записатися до лав резервістів у військовій частині А7316 здійснюється командуванням військової частини, за адресою: м. Суми, вул. Троїцька, 57.

Окрім військових формувань до виконання завдань ТрО можуть залучатися добровольчі формування територіальних громад. Комплектування добровольчих формувань територіальних громад здійснюється на добровільній основі відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 29.12.2021 № 1449 «Про затвердження Положення про добровольчі формування територіальних громад».

До складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

До складу добровольчих формувань територіальних громад не може бути зарахована особа, яка була раніше засуджена до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, крім реабілітованої, або має дві і більше судимостей за вчинення умисних злочинів.

Облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, здійснюється Сумським міським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 157).