0012.jpg

Це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna.

Вакцина проти COVID-19 розроблена американськими Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань (NIAID), Управлінням з удосконалення біомедичних досліджень (BARDA) та компанією Moderna. Ефективність вакцини для профілактики COVID-19, незалежно від попереднього інфікування SARS-CoV-2, через 14 днів після введення другої дози становила 93,6%. Вакцина Moderna (Spikevax) проти COVID–19 розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna. 18 липня 2021 року в Україну надійшло 2 млн доз вакцини Spikevax/Moderna.

2 липня 2021 року Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину Janssen (Johnson & Johnson) проти COVID-19 для екстреного медичного застосування.

Janssen - це векторна вакцина розроблена, фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2. Потребує температури зберігання від +2 до +8 С. Для повної імунізації достатньо однієї дози.

Це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Раніше вакцини мали у своєму складі білок вірусу.

Це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

Це інактивована вакцина, тобто її головний компонент — нежиттєздатні вірусні частинки. Вони не можуть спричиняти хворобу, але викликають імунну реакцію. Це стара, випробувана технологія.

Це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея, в Індії.

«Вектор» — це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

У вакцині від AstraZeneca як вектор використовується вірус мавпячого аденовірусу. Він доставляє в клітини ген, де закодований білок так званого шипа SARS-CoV-2. Клітина синтезує цей білок, і організм людини виробляє імунну відповідь.