005.jpg

community.policing

У 2015 році розпочалась реформа Національної поліції, одним із кроків якої було створення нормативно-правової бази, що регулює діяльність поліції відповідно до сучасних світових стандартів.

У Статті 11 Закону України «Про Національну поліцію» чітко зазначено, що діяльність поліції має здійснюватися в тісній співпраці та взаємодії з населенням, територіальними громадами та громадськими об’єднаннями на засадах партнерства і має бути спрямована на задоволення їхніх потреб.

Відтак початок реформи, зміна законів, оновлення кадрів, створення ОТГ та посилення потенціалу громад дають можливість говорити про необхідність налагодження діалогу між населенням та правоохоронцями, побудови співпраці для захисту та посилення безпеки на місцевому рівні.

https://www.facebook.com/community.policing.sumy

Що потрібно знати сумчанам про «Community Policing»

У Сумах активізувалося партнерство громадськості, правоохоронних органів та влади задля підвищення рівня громадської безпеки в обласному центрі.

«Community Policing» – поліцейська діяльність, орієнтовану на громаду. Саме такий механізм роботи набирає популярності у всьому світі, оскільки все яснішими стають протиріччя між тим, що роблять правоохоронці та тим, що вони, згідно суспільної думки, повинні робити. Ми спробували пояснити, що ж таке «Community Policing» та що він передбачає для поліції, громади й влади.

«Community Policing» – це постійна взаємодія правоохоронців з населенням та місцевою владою заради підвищення рівня безпеки на місцях.

Завдяки побудові партнерських стосунків, громадськість зможе не тільки долучитися до забезпечення правопорядку, а й отримає дієвий механізм, як вказати правоохоронцям на актуальні проблеми місцевого населення. А поліція зможе ефективно та якісно виконувати покладені на неї функції, дослухаючись до громади.

Що передбачає співпраця поліції та громади?

«Community Policing» – це принцип у роботі поліції, побудований на постійній комунікації, коли поліція та громада усвідомлює спільну відповідальність за безпеку. Окрім цього, поліція реагує на місцеві потреби й вимоги, які визначає сама громада. Проблеми на місцях вирішуються індивідуально, шляхи їх вирішення узгоджуються з населенням та органами влади.

Співпраця поліції та громади першочергово зосереджується на попередженні та уникненні правопорушень.

У свою чергу механізм «Community Policing» акцентує увагу в роботі поліції на тих аспектах, які важливі саме в повсякденному житті людей, і посилює почуття безпеки безпосередньо за місцем їх проживання. Саме це розбудовує взаємодовіру між населенням і поліцією, заохочує людей до участі в житті громади, робить діяльність поліції більш видимою, а громаду – соціально-відповідальною.

Що отримує громада від «Community Policing»?

Розвиток «Community Policing» в громаді дає можливість мешканцям повідомляти поліції про свої проблеми та шукати шляхи їх спільного вирішення. У свою чергу, поліція ґрунтуватиме свою роботу саме на думці громади, керуватиметься тими вказівками, які зазначать у сфері підвищення безпеки самі жителі.

Громада, яка комунікує з поліцією, буде більш проінформованою про роботу правоохоронців, розумітиме їх функції, права та обов’язки. Це допоможе контролювати діяльність поліції та мати актуальні дані про стан безпеки в населеному пункті.

Що отримує місцева влада від «Community Policing»?

Забезпеченням правопорядку на місцях повинні займатися не лише правоохоронці, а й місцева влада, адже від рівня безпеки залежить і добробут населення. Роль місцевого самоврядування у впровадженні «Community Policing» дуже важлива.

Місцева влада відповідає за забезпечення добробуту, освітлення території, ремонт доріг, аварійних будинків тощо. У свою чергу, «Community Policing» дозволяє фокусувати діяльність поліції на важливих для населення аспектах безпеки в місті та домовитися, як їх краще вирішити. Влада на місцях спільно з громадою може визначити небезпечні для людей ділянки (ті, де найчастіше відбуваються вуличні злочини, ДТП) що дозволить краще зрозуміти потреби в безпеці.

Безпечна територія є привабливою для інвестицій, а це дасть можливість залучити додаткові кошти для розбудови міста чи регіону.

Що отримає поліція?

Комунікація поліції та громади допоможе ефективніше запобігати новим правопорушенням, а це дозволить заручитися підтримкою громади та будувати довіру між поліцейськими та мешканцями. Такий формат дозволить абсолютно по-іншому налагодити роботу, яка сприятиме формуванню позитивного іміджу поліції серед громадян.

Співпрацюючи з громадою, поліція отримає можливість підвищувати обізнаність мешканців про свою роботу. Взаємодія всіх сторін допоможе дізнатися про проблеми один одного та побачити шляхи їх вирішення задля досягнення спільної мети.

До слова, «Community Policing» є складовою частиною повсякденної роботи поліції у Бельгії, Болгарії, Чехії, Данії, Німеччині, Естонії, Іспанії, Ірландії, Італії, Латвії, Литві, Нідерландів, Польщі, Великій Британії та США.