003.jpg

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», яким відновлено декларування.

Згідно із Законом, відновлюється обов’язок суб’єктів декларування подання декларацій, повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше, а також повноважень щодо повних та спеціальних (під час призначення на керівні та інші важливі посади).

Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рікдо 31 березня 2024 року включно.

Законом України від 02.10.2019 № 140-ІХ внесено ряд змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції.

Зокрема, нововведеннями передбачено, що з 1 січня 2020 року у декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, необхідно буде зазначати унікальні номери запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) суб’єкта декларування та членів його сім’ї.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», Ви маєте право, за наявності переконання, що інформація є достовірною, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені, залишити відповідне повідомлення про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», вчинених конкретною особою.

Всі повідомлення розглядаються згідно з вимогами законодавства.

В повідомленні зазначається інформація, що стосується конкретної особи та містить фактичні дані, які можуть бути перевірені та підкріплені доказами.

Повідомлення завідомо неправдивих відомостей тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.