002.jpg

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», яким відновлено декларування.

Згідно із Законом, відновлюється обов’язок суб’єктів декларування подання декларацій, повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше, а також повноважень щодо повних та спеціальних (під час призначення на керівні та інші важливі посади).

Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рікдо 31 березня 2024 року включно.

Декларанти, які до дати набуття чинності цього Закону України, подали електронні декларації, мають можливість їх виправити. Для цього необхідно протягом 14 днів, тобто не пізніше 25 жовтня 2023 року, звернутись до НАЗК з листом у довільній формі, в якому зазначити, яку або які декларації є потреба виправити і вказати дату їх подання. Про надання такої можливості декларантам буде повідомлено в їх персональні електронні кабінети у Реєстрі декларацій, без направлення офіційного листа. Подати виправлену декларацію можна протягом 30 днів, проте лише один раз.

З відновленням декларування запускаються і механізми фінансового контролю. Подані декларації пройдуть логічний та арифметичний контроль для визначення показника рейтингу ризику.

Отримати консультацію можна направивши офіційного листа на електронну пошту This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. або за телефоном контакт-центру (044) 2000694.