007.jpg

ПРОЄКТИ В СТАДІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ

Загальний бюджет проекту – 1 635,4 тис. євро

Джерела фінансування:

  • грант ЄС – 70% - 1 144,8 тис. євро;
  • співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ – 30%) – 490,6 тис. євро;

Термін реалізації проекту – 42 місяці.

29.12.2017 укладено грантову угоду ENI/2017/393-623 між Європейською комісією та Управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради. Проєкт спрямований на реалізацію Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року.

Основною метою проєкту є скорочення споживання енергоресурсів на 1050 МВт∙год/рік будівлями КУ «Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №7, КУ «Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №9 та КУ «Сумська загальноосвітня школа №20» і як наслідок зменшення викидів СО2 на
232,2 т/рік та скорочення річних видатків на паливно-енергетичні ресурси щонайменше на 40,6 тис. євро/рік; покращення умов перебування учнів та персоналу у приміщеннях навчальних закладів у будь-яку пору року.

В рамках проєкту планується виконати наступні енергоефективні заходи в трьох сумських школах:

Термомодернізація КУ ССШ №9, а саме:

  • Заміна вікон та дверей на енергоефективні металопластикові;
  • Утеплення зовнішніх стін, цоколю, покрівлі;
  • Встановлення вентиляції з рекуперацією в спортивному залі та їдальні.

Термомодернізація Центрального корпусу КУ ССШ №7, а саме:

  • Утеплення зовнішніх стін, цоколю, заміна дверей;
  • Заміна вікон на енергоефективні металопластикові;
  • Встановлення автоматизованого теплового пункту.

Капітальний ремонт системи освітлення в КУ ЗОШ №20.

Останні новини за проектом: https://finance.smr.gov.ua/45-proekt-pidvishchennya-energoefektivnosti-v-osvitnikh-zakladakh-m-sumi

Головний заявник проекту: Рада Мажейкяйського району (Литва).

Партнери проекту:

Департамент інфраструктури міста Сумської міської ради (Україна);

Уряд міста Пайде (Естонія);

Регіональний центр поводження з відходами м. Тельшяй (Литва);

Недержавна організація «Green Business Norway» (Норвегія).

Бюджет:

Загальний бюджет проекту – 1 474,8 тис. євро

Частка в проекті міста Суми – 200 тис. євро, з яких очікуваний розмір гранту – 170 тис. євро, співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ – 30 тис. євро.

Термін реалізації проекту – 36 місяців.

У рамках проєкту передбачається проведення комунікаційних та просвітницьких заходів, начальних поїздок з метою обміну досвідом, а також розробка концепції поводження з небезпечними відходами у складі побутових та концепції організації збору та вивозу твердих побутових відходів у приватному секторі міста разом з реалізацією пілотного проєкту.

Останні новини за проектом: https://finance.smr.gov.ua/190-circular-based-waste-management-upravlinnya-vidkhodami-na-osnovi-zamknenogo-tsiklu

Джерела фінансування:

Кредит НЕФКО – 14 714,7 тис. грн.;

Співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ – не менш ніж 10% загальної вартості проекту;

Строк запозичення – до 5 років від дати підписання Кредитного договору (включаючи період відстрочки до 1 року від дати підписання Кредитного договору, але за будь-яких умов не більше ніж 6 місяців після завершення Проєкту);

Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – 3 % річних.

23.12.2019 року було укладено Кредитний договір ESC 6/19 між Північною екологічною фінансовою корпорацією та Сумською міською радою щодо залучення 14,7 млн. грн. кредитних коштів для впровадження заходів, спрямованих на скорочення використання енергоресурсів та створення комфортних умов перебування в приміщенні закладу.

В рамках проєкту планується впровадження енергоефективних заходів в новому корпусі дитячої лікарні, зокрема, заміна вікон, утеплення стін та даху, тощо.

Останні новини за проектом: https://finance.smr.gov.ua/156-energoefektivna-termomodernizatsiya-kapitalniy-remont-budivel-knp-dityacha-klinichna-likarnya-svyatoi-zinaidi-smr-za-adresami-m-sumi-vul-troitska-28-vul-i-sirka-3-nefco

Реалізується в рамках програми «NIP Україна – Водна програма модернізації» (NIP Ukraine Water Modernisation Programme).

Джерела фінансування:

Кредит НЕФКО – до 1 500,0 тис. євро.

Інвестиційний грант – до 300,0 тис. євро (або до 20% від суми кредиту).

Співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ – не менш ніж 10% загальної вартості проекту;

Термін погашення – до 10 років від дати підписання кредитного договору. Пільговий період – до 30 місяців від дати підписання кредитного договору.

Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – фіксований відсоток 6 % річних;

Комісії:

  • за організацію – 1 % від суми кредиту, що сплачується перед першою виплатою;
  • комісійні за зобов’язання – 0,5% річних, що нараховуються на невикористану суму кредиту.

Також у рамках Програми інвестиційної платформи сусідства (NIP), призначеним  НЕФКО консультантом - компанією НІРАС буде розроблено Програму корпоративного розвитку, яка має на меті розробку Планів безпеки води, фінансових моделей для водоканалів, Планів управління безвідходною водою, а також проведення низки тренінгів для фахівців водоканалів.

Останні новини за проектом: https://finance.smr.gov.ua/163-modernizatsiya-ta-rekonstruktsiya-sistemi-vodovidvedennya-u-m-sumi

Реалізується в рамках спільного проєкту Міністерства розвитку громад та територій України та Європейського інвестиційного банку «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Джерела фінансування:

Кредит Європейського інвестиційного банку (через Міністерство фінансів України) – 5 202,5 тис. євро.

Співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ 20% (на сплату суми ПДВ, яка не покривається за рахунок кредитних коштів від Європейського інвестиційного банку): 1 040,5 тис. євро

Строк кредиту – до 22 років, упродовж яких кредит має бути повністю погашено рівними платежами – кожні шість місяців після завершення пільгового періоду повернення коштів, що становить до 5 років.

Пільговий період: 5 років

Відсоткова ставка за користування кредитними коштами відповідно до умов Фінансової угоди визначається на дату вибірки траншів та дорівнює фіксованій ставці або 6 - місячній Європейській міжбанківській ставці пропозиції (EURIBOR) + спред (до 2,5 %).

Сплата відсотків – щопіврічно. Погашення позики здійснюватиметься рівними платежами щопівроку.

Плата Мінфіну за надання Частини коштів Позики у  розмірі 0,01% річних від вибраної та непогашеної Частини коштів Позики.

В рамках проєкту планується реалізація заходів з енергозбереження у дошкільних навчальних закладах, кількість яких буде визначено за результатами тендеру.

У січні 2019 року підписано тристоронню Угоду про співпрацю між Європейським інвестиційним банком, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Сумською міською радою про надання технічної підтримки (консультаційних послуг) для реалізації проєкту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми».

Останні новини за проектом: https://finance.smr.gov.ua/113-pidvishchennya-energoefektivnosti-v-doshkilnikh-navchalnikh-zakladakh-m-sumi-33-budivli

Реалізується в рамках спільного проєкту Міністерства інфраструктури України та Європейського інвестиційного банку «Міський громадський транспорт України».

Джерела фінансування:

Кредит Європейського інвестиційного банку (через Міністерство фінансів України) – 4 000,0 тис. євро.

Співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ 20% (на сплату суми ПДВ, яка не покривається за рахунок кредитних коштів від Європейського інвестиційного банку): 1 000,0 тис. євро

Строк кредиту – до 22 років, упродовж яких кредит має бути повністю погашено рівними платежами – кожні шість місяців після завершення пільгового періоду повернення коштів, що становить до 5 років.

Відсоткова ставка за користування кредитними коштами відповідно до умов Фінансової угоди визначається на дату вибірки траншів та дорівнює фіксованій ставці або 6 - місячній Європейській міжбанківській ставці пропозиції (EURIBOR) + спред (до 2,5 %).

Сплата відсотків – щопіврічно. Погашення позики здійснюватиметься рівними платежами щопівроку.

Плата Мінфіну за надання Частини коштів Позики у  розмірі 0,5% річних від вибраної та непогашеної Частини коштів Позики.

В рамках проєкту планується закупити 19 одиниць 12-метрових
(± 0,5 м) низькопідлогових тролейбусів, включаючи запасні частини та витратні матеріали, обладнання та інструменти для технічного обслуговування та ремонту, супутні послуги.

Відповідно до Меморандуму між Європейським інвестиційним банком та Міністерством інфраструктури щодо залучення технічної допомоги на реалізацію  проекту «Міський громадський транспорт України» місту Суми надається технічна підтримка консультантами компанії Egis Ukraina.

Останні новини за проектом: https://finance.smr.gov.ua/120-onovlennya-rukhomogo-skladu-kp-elektroavtotrans-eib

РЕАЛІЗОВАНІ ПРОЄКТИ

Впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH у містах Суми та Чернігів.

Загальна вартість проєкту: 3 млн. євро.

Термін реалізації проєкту: 01.08.2016 – 30.06.2020

У співпраці з Проєктом проведено енергетичні аудити у лікувальних закладах міста Суми, а саме: КНП «Центральна міська клінічна лікарня» СМР, КНП «Клінічна лікарня №4» СМР, КНП «Клінічна лікарня №5» СМР, КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР, КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» СМР, КНП «Клінічна стоматологічна поліклініка» СМР, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1» СМР.

Відбулися навчальні поїздки, тренінги для представників виконавчих органів Сумської міської ради, директорів та енергоменеджерів лікувально-профілактичних установ міста Суми, отримано набори вимірювального обладнання "ENERGY EFFICIENCY FIRST AID KIT".

У рамках реалізації проєкту впроваджено грантовий проєкт «Енергоефективна термомодернізація (капітальний ремонт) будівлі стаціонару (старий корпус А2, 3-х поверхова будівля) комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Троїцька, 28»

Джерела фінансування:

Грант GIZ: 270,0 тис. євро.

Співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ 153,01 тис. євро з урахуванням витрат на додаткові роботи, що виникли у процесі виконання робіт

Термін впровадження грантового проєкту – 2019 рік.

Очікується надходження третього траншу в сумі 16,1 тис. євро

Останні новини за проєктом: https://finance.smr.gov.ua/119-partnerstvo-z-modernizatsii-energoefektivnist-u-likarnyakh-giz

https://finance.smr.gov.ua/138-realizovani-zakhodi-z-energoefektivnosti-v-byudzhetniy-sferi

Джерела фінансування:

Розмір запозичення (кредит НЕФКО) – 9 417,0 тис. грн.;

Співфінансування з бюджету Сумської міської ОТГ – 2 703,6 тис. грн.;

Строк запозичення – 5 років від дати підписання договору позики (включаючи період відстрочки до 1 року від дати підписання Кредитного договору, але за будь-яких умов не більше ніж 6 місяців після завершення Проєкту);

Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – 3 % річних.

Мета запозичення – фінансування впровадження заходів проєкту «Покращення енергоефективності в освітніх закладах міста  Суми» в 3-х будівлях закладів освіти:

  • Сумському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 2 «Ясочка»  м. Суми;
  • Сумському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 22 «Джерельце» м. Суми;
  • Комунальній установі Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 29  м. Суми.
Більш детальна інформація по проєкту: https://finance.smr.gov.ua/112-pokrashchennya-energoefektivnosti-v-osvitnikh-zakladakh-mista-sumi-nefco

СПІВПРАЦЯ З МІЖНАРОДНИМИ ФІНАНСОВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО)

Мета запозичення - фінансування впровадження заходів інвестиційного проєкту «Енергоефективна термомодернізація (капітальний ремонт) будівлі стаціонару (новий корпус, 3-х поверхова будівля) комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Троїцька, 28», спрямованого на скорочення використання енергоресурсів та створення комфортних умов перебування в приміщенні закладу.

Форма здійснення запозичення - укладення кредитного договору з міжнародною фінансовою організацією – Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО).

Істотні умови запозичення:

  1. Розмір запозичення – 14 714 700 (чотирнадцять мільйонів сімсот чотирнадцять тисяч сімсот) гривень.
  2. Строк запозичення – до 5 років від дати підписання Кредитного договору (включаючи період відстрочки до 1 року від дати підписання Кредитного договору, але за будь-яких умов не більше ніж 6 місяців після завершення Проєкту);
  3. Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – 3 % річних.

Детальніше про проект за посиланням: https://finance.smr.gov.ua/156-energoefektivna-termomodernizatsiya-kapitalniy-remont-budivel-knp-dityacha-klinichna-likarnya-svyatoi-zinaidi-smr-za-adresami-m-sumi-vul-troitska-28-vul-i-sirka-3-nefco

Істотні умови запозичення:

  1. Розмір запозичення – до 1 500 000 (один мільйон п’ятсот тисяч) євро.
  2. Інвестиційний грант – до 300 000 (триста тисяч) євро (або до 20% від Суми кредиту).
  3. Термін погашення – до 10 років від дати підписання Кредитного договору. Пільговий період – до 30 місяців від дати підписання кредитного договору.
  4. Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – фіксований відсоток 6 % річних;
  5. Комісії:
  • за організацію - 1% від суми кредиту, що сплачується перед першою виплатою;
  • комісійні за зобов’язання - 0,5% річних, що нараховуються на невикористану суму кредиту.

Форма здійснення запозичення - укладення кредитного договору з міжнародною фінансовою організацією – Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО).

Детальніше про проект за посиланням: https://finance.smr.gov.ua/163-modernizatsiya-ta-rekonstruktsiya-sistemi-vodovidvedennya-u-m-sumi

Мета запозичення – фінансування впровадження заходів проекту «Покращення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми» в 3 будівлях закладів освіти:

  • Сумському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 2 «Ясочка» м. Суми;
  • Сумському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 22 «Джерельце» м. Суми;
  • Комунальній установі Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 29 м. Суми.

Істотні умови запозичення:

1. Розмір запозичення – 9 417 041 (дев’ять мільйонів чотириста сімнадцять тисяч сорок одна) гривня; 

2. Строк запозичення - 5 років від дати підписання договору позики (включаючи період відстрочки до 1 року, але не більше ніж 6 місяців після завершення проекту);

3. Відсотки за користування кредитними коштами становлять 3 % річних.

Форма здійснення запозичення - укладення кредитного договору з міжнародною фінансовою організацією – Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО).

Детальніше про проект за посиланням: https://finance.smr.gov.ua/112-pokrashchennya-energoefektivnosti-v-osvitnikh-zakladakh-mista-sumi-nefco

Європейський інвестиційний банк

Мета запозичення – фінансування впровадження заходів проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми», спрямованого на скорочення використання енергоресурсів та створення комфортних умов перебування у дошкільних навчальних закладах.

Істотні умови запозичення:

  1. Розмір запозичення – 5 202 450 (п’ять мільйонів двісті дві тисячі чотириста п’ятдесят) Євро;
  2. Період, на який здійснюється запозичення – 22 роки (включаючи пільговий період 5 років);
  3. Відсоткова ставка за користування кредитними коштами – відповідно до умов Фінансової угоди визначається на дату вибірки траншів та дорівнює 6-місячній міжбанківській ставці Єврозони (Euribor) + спред (до 2,5%), розмір плати за надання кредитних коштів становить 0,01 відсотка річних вибраної та непогашеної суми кредиту відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 744-р «Про залучення позики від Європейського інвестиційного банку для реалізації проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Детальніше про проект за посиланням: https://finance.smr.gov.ua/113-pidvishchennya-energoefektivnosti-v-doshkilnikh-navchalnikh-zakladakh-m-sumi-33-budivli

Істотні умови кредиту:

  1. Обсяг кредиту – 4 000 000,00 (чотири мільйони) євро.
  2. Строк кредиту – до 22 років, упродовж яких кредит має бути повністю погашено рівними платежами - кожні шість місяців після завершення пільгового періоду повернення коштів, що становить до 5 років.
  3. Відсоткова ставка за користування кредитними коштами відповідно до умов Фінансової угоди визначається на дату вибірки траншів та дорівнює фіксованій ставці або 6 - місячній Європейській міжбанківській ставці пропозиції (EURIBOR) + спред (до 2,5 %).

Основна мета проекту – забезпечення ефективних перевезень міським громадським електричним транспортом по місту.

Детальніше за посиланням https://finance.smr.gov.ua/120-onovlennya-rukhomogo-skladu-kp-elektroavtotrans-eib

ПРОЕКТИ, ЩО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ ЗА РАХУНОК МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ

У межах другої фази програми Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти 2» в місті Суми з 2018 року реалізується проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми».

Проект передбачає комплексну термомодернізацію будівель Сумської спеціалізованої школи №7, Сумської спеціалізованої школи №9 та Сумської загальноосвітньої школи №20.

Детальніше про проект за посиланням:https://finance.smr.gov.ua/45-proekt-pidvishchennya-energoefektivnosti-v-osvitnikh-zakladakh-m-sumi

Проект «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» фінансує Уряд Німеччини. Виконавцем є федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проект націлений на взірцеву енергетичну модернізацію лікарень, що знаходяться у підпорядкуванні міста.

Детальніше про проект за посиланням: https://finance.smr.gov.ua/119-partnerstvo-z-modernizatsii-energoefektivnist-u-likarnyakh-giz

Ознайомитися з реалізованими проектами можна за цим посиланням.

З метою залучення додаткових ресурсів міжнародної допомоги, спрямованої на підтримку розвитку України Урядовим офісом з питань європейської інтеграції розроблено «Карту залучення міжнародної допомоги», яка містить інформацію щодо діючих міжнародних проектів та програм, потенційними бенефіціарами і реципієнтами яких можуть бути місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та громадські організації

  • Програма розвитку ООН (ПРООН)
  • Європейський Союз
  • SDC — Шведське агентство з питань розвитку і співробітництва
  • GIZ — Німецьке товариство міжнародного співробітництва
  • SIDA – Шведське агентство з питань міжнародної співробітництва і розвитку
  • РЄ — Рада Європи
  • CIDA — Канадське агенство міжнародного розвитку
  • USAID – Агентство США з міжнародного розвитку
  • Програма UNITER
  • Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину “ЄДНАННЯ”
  • Міжнародний фонд «Відродження»
  • Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування
  • Фонд “Східна Європа”
  • Програма Посольства Королевства Нідерландів “МАТРА”
  • Фундація українсько-польської співпраці PAUCI
  • Офіс Координатора проектів ОБСЄ