Print
Hits: 2483

Інформація про основні показники економічного і соціального розвитку міста Суми за підсумками 2019 року

На реалізацію 27 міських цільових (комплексних) програм у межах витрат головних розпорядників бюджетних коштів та окремих заходів Програми економічного і соціального розвитку міста Суми на 2019 рік у 2019 році було направлено 2062,6 млн. гривень.

На 1 грудня 2019 року на території Сумської міської ради, за оцінкою, проживало 264,9 тис. осіб наявного населення, яке зменшилося на 1,4 тис. осіб (за рахунок природного скорочення на 1444 осіб, у той час, як за рахунок міграційного приросту збільшилася на 46 осіб).

У січні - листопаді 2019 року підприємства міста Суми реалізували промислової продукції на суму 19892,2 млн грн, що на 0,1% більше порівняно з відповідним періодом 2018 року.

У 2019 році промислові підприємства міста за рахунок власних коштів продовжували впровадження інвестиційних проєктів, здійснення основних капітальних вкладень (модернізацію, переоснащення тощо).

Зокрема, ПАТ «Сумихімпром» виконувались роботи з реконструкції цеху складних мінеральних добрив (І черга) – 1,1 млн грн, з установки фасувальної машини у виробництві двоокису титану – 2,9 млн грн.

ТОВ «ГуалаПак Україна» введено в експлуатацію систему рекуперації етилацетату (76,5 млн грн).

ТОВ «Кусум Фарм» здійснювалося розширення виробничих потужностей (3,5 млн гривень).

З метою підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва Сумською міською радою прийняті рішення, якими встановлені знижені (в порівнянні з іншими містами) ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та єдиного податку (ІІ група) в розмірах, що забезпечить економічне зростання, збереження робочих місць і не створюватиме надмірного податкового навантаження на суб’єктів малого та середнього бізнесу.

З червня 2019 року розпочав функціонувати «Сумський Бізнес Хаб», в рамках роботи якого проведено ряд заходів з питань розвитку малого та середнього бізнесу.

Було затверджено План місцевого економічного розвитку міста Суми, основними цілями якого є надання супровідних послуг для бізнесу, створення базової інфраструктури для його розвитку, формування маркетингової політики та розвитку сфери туризму.

Управлінням «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» надається 244 види адміністративних послуг (+28 видів до 2018 року) та документи дозвільного характеру для суб’єктів господарювання, як для мешканців міста, так і для мешканців Сумської області.

У віддалених районах міста у 2019 році почали функціонувати 2 територіальних підрозділи ЦНАПу: в приміщенні КУ «Центр обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» Сумської міської ради по   вул. Герасима Кондратьєва, 165/71 та по вул. Романа Атаманюка, 49А.

Також проводилась робота щодо відкриття територіального підрозділу ЦНАПу на території Піщанського старостинського округу, в т.ч. за допомогою участі у проєкті «U-LEAD з Європою».

Обсяг прямих інвестицій в економіку міста Суми на 01.10.2019 склав 110,2 млн. дол. США, що на 12,0 млн дол. США (на 12,2%) більше обсягу залучених прямих інвестицій станом на 01.01.2019 (98,2 млн. дол. США). В загальному обсязі по області обсяг прямих інвестицій в економіку міста Суми складає 55,1 відсотків.

Продовжувалась робота щодо підвищення іміджу міста та сприяння залученню інвестицій. Було затверджено Стратегію розвитку міста Суми до 2030 року, бренд міста та Стратегію інтеркультурного розвитку міста Суми.

Здійснювалася розробка проєкту містобудівної документації «Детальний план території біля заводу «Центроліт» (район індустріального парку «Суми»).

З метою поширення інформації про індустріальний парк «Суми», його переваги та інвестиційну привабливість було здійснено його подальшу промоцію.

Проводилася робота з реалізації проєктів розвитку міста за рахунок коштів міжнародних фінансових та донорських організацій, а саме Європейського інвестиційного банку за наступними проєктами:

- «Міський громадський транспорт України», в рамках якого планується залучення кредитних коштів у сумі 4 млн. євро на реалізацію проєкту «Оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс» в м. Суми». Забезпечено підписання угоди про передачу коштів позики між Міністерством інфраструктури України, Міністерством фінансів України, Сумською міською радою та комунальним підприємством «Електроавтотранс». Підготовлено тендерну документацію для закупівель у рамках проєкту, яку погоджено з банком. У грудні 2019 року у віснику Європейського союзу розміщено запрошення для участі в торгах. Також в рамках вказаного проєкту за технічної підтримки консультантів компанії Egis Ukraine розпочато розробку плану сталої міської мобільності.

- «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», який реалізується спільно з Міністерством розвитку громад та територій України і передбачає залучення кредитних коштів у сумі 5,2 млн. євро для реалізації проєкту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах м. Суми». У рамках проєкту залучено міжнародну технічну допомогу, спільно з консультантами якої було підготовлено документи, що вимагаються банком для отримання першого траншу кредитних коштів (оновлене ТЕО проєкту, План екологічного та соціального управління, План охорони навколишнього середовища та безпеки, План залучення зацікавлених сторін, План управління відходами). Також з метою підготовки до проведення тендерних процедур, зокрема задля визначення обсягу інвестиційних витрат за проєктом, проведено обміри будівель ДНЗ, що були відібрані для впровадження заходів у рамках проєкту, здійснювалась розробка проєктної документації по ДНЗ № 30.

Враховуючи позитивний досвід співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО):

- проведено роботу із залучення кредиту НЕФКО в сумі 14,7 млн грн на реалізацію проєкту «Енергоефективна термомодернізація (капітальний ремонт) будівлі стаціонару (новий корпус, 3-х поверхова будівля) комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Троїцька, 28». Сумською міською радою прийняте відповідне рішення про здійснення місцевого запозичення; в грудні 2019 року підписана кредитна угода; розроблено проєктну документацію за вказаним об’єктом.

- проводилась робота з підготовки проєкту «Модернізація та реконструкція системи водовідведення у м. Суми (реконструкція міських каналізаційних очисних споруд комунального підприємства «Міськводоканал» Сумської міської ради потужністю 60 000 м3/добу з виділенням першої черги будівництва потужністю 30 000 м3/добу у м. Суми вул. Гамалія, буд. 40)» в рамках програми «NIP Україна – Водна програма модернізації» (NIP Ukraine Water Modernisation Programme), який передбачає реконструкцію окремих елементів та заміну обладнання міських очисних споруд. В жовтні 2019 року Інвестиційний комітет НЕФКО погодив проєктну заявку, у результаті чого отримано пропозицію щодо обсягу та умов фінансування (обсяг кредиту НЕФКО – до 1,5 млн. євро, інвестиційний грант від Інвестиційної платформи добросусідства (NIP) – до 0,3 млн. євро).

У рамках проєкту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» за рахунок грантових коштів Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) у сумі 300 тис. євро та співфінансування з міського бюджету завершені будівельні роботи на пілотному об’єкті «Енергоефективна термомодернізація (капітальний ремонт) будівлі стаціонару (старий корпус А2, 3-х поверхова будівля) комунального некомерційного підприємства «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Троїцька, 28».

У рамках програми Європейського Союзу «Угода Мерів – демонстраційні проєкти» розпочато реалізацію проєкту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми», що фінансується за кошти Європейського Союзу (грант у сумі понад 1,1 млн євро) та співфінансування з міського бюджету, зокрема, розроблено проєктну документацію з термомодернізації КУ ССШ № 7 та КУ ССШ № 9, яка отримала позитивну оцінку від національного технічного експерта команди підтримки «Угода мерів – демонстраційні проєкти». Також документація по КУ ССШ № 9 погоджена європейськими консультантами та передана на експертизу.

Протягом 2019 року постійно проводилися заходи, спрямовані на розвиток та співробітництво з іноземними партнерами.

У галузі будівництва за 2019 рік підприємствами міста виконано будівельних робіт на суму понад 1,1 млрд. гривень (-6,2% до 2018 року). Будівельними підприємствами міста виконано 74,0% загальнообласного обсягу робіт.

У січні-вересні 2019 року освоєно 1990,2 млн. грн обсягу капітальних інвестицій, що на 15,3% більше показника відповідного періоду 2018 року та складає 40,4% загальнообласного показника.

У січні-вересні 2019 року прийнято в експлуатацію 47,0 тис. кв. м загальної площі житла (нове будівництво), що більше на 26,3% до січня-вересня 2018 року та складає 59,9% загальнообласного показника.

Підприємствами автомобільного транспорту перевезено:

- 389,1 тис. тонн вантажів, що на 8,3% більше, ніж у 2018 році, виконаний ними вантажооборот збільшився в 2,1 рази і склав 362,7 млн. ткм;

- 29,6 млн пасажирів, що на 7,5% менше ніж у 2018 році і виконано пасажирооборот в обсязі 124,0 млн. пас. км, що на 9,0% менше, ніж у 2018 році.

КП СМР «Електроавтотранс» збільшено у порівнянні з 2018 роком:

- кількість тролейбусів, випущених на лінію на 9,8% (44,8 одиниць);

- кількість випущених автобусів на 10,1% (22,8 одиниць).

Кількість перевезених пасажирів з платним проїздом комунальним автотранспортом збільшилася на 6,5% (3,4 млн чол.), електротранспортом – зменшилася на 23,8% (5,3 млн. чол.).

КП СМР «Електроавтотранс» за рахунок коштів міського бюджету було придбано 4 одиниці тролейбусів на суму 22,5 млн гривень. За рахунок власних коштів підприємством здійснено капітальний ремонт 2 автобусів на суму 1,2 млн грн, 1 тролейбусу на суму   0,5 млн гривень.

Середній розмір заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (по юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у 3 кварталі 2019 року склав 9896 грн, що на 18,8% більше ніж у 3 кварталі 2018 року (8332), та в 2,4 рази перевищує рівень мінімальної заробітної плати (4173 грн) та на 11,2% більше середньообласного показника.

Середньооблікова кількість штатних працівників підприємств, установ, організацій (по юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у 3 кварталі 2019 року складала 69,9 тис. осіб, що на 12,4% менше ніж за відповідний період 2018 року (79,8 тис. осіб).

Фонд оплати праці штатних працівників підприємств, установ, організацій (по юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у 3 кварталі 2019 року склав 2074,2 млрд грн, що на 3,9% більше ніж у ІІІ кварталі 2018 року.

На кінець грудня 2019 року кількість зареєстрованих безробітних на обліку становила складала 2146 особа, що на 17,5% менше, ніж на кінець грудня 2018 року.

В місті створено майже 5520 робочих місць (+4,2% від планового завдання на рік (5300), в т.ч.: для найманих працівників у юридичних осіб – 1947 (35,3% до загальної кількості), фізичними особами-підприємцями – 3573 (64,7%).

Станом на 01.01.2020 заборгованість із заробітної плати на загальну суму 288,1 млн. грн. мали 12 суб’єктів господарювання міста, що на 41,0 млн грн, або на 16,6% більше ніж на початок 2019 року.

Основною причиною збільшення загальної суми заборгованості є значне зростання боргу по виплаті заробітної плати АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» - на 38,5 млн. грн.( +18,1%).

Значна увага приділялася впровадженню енергозберігаючих заходів в рамках реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року та Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки, на яку спрямовано 39,0 млн. грн, із них 21,2 млн грн − кошти міського бюджету, 10,2 млн. грн – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 7,2 млн грн – грантові кошти GIZ, 0,4 млн. грн – грантові кошти Європейського Союзу.

У 2019 році в установах галузей «Освіта», «Культура», комунальних некомерційних підприємствах галузі «Охорона здоров’я» економія теплової енергії склала 761,8 Гкал.

У галузі житлово-комунального господарства міста проводилася робота по забезпеченню життєдіяльності громади міста.

У місті створено 279 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та 171 органів самоорганізації населення, у тому числі у 2019 році – 30 об’єднань співвласників.

З міського бюджету проведено відшкодування частини відсотків за кредитами, залученими на заходи з енергозбереження, на суму майже 1,8 млн грн (в т.ч. 1,0 млн грн фізичним особам (1,3 тис. осіб) та 0,8 млн грн – 38 ОСББ).

На капітальний ремонт житлового фонду та ліфтів спрямовано 45,7 млн гривень.

Проведено капітальний ремонт 60 ліфтів. Проведені роботи з експертного обстеження (технічного діагностування) 56 ліфтів, які вичерпали свій граничний строк експлуатації.

Прийнято заяв (пропозицій) щодо дольової участі співвласників у проведенні капітального ремонту житлових будинків за рахунок коштів міського бюджету від мешканців 25 житлових будинків.

На благоустрій міста спрямовано 290,2 млн. гривень, зокрема за основними видами робіт:

- улаштування нових та розширення існуючих тротуарів, пішохідних та велосипедних доріжок – 12,3 млн. гривень;

- капітальний ремонт мереж вуличного освітлення – 2,0 млн грн;

- капітальний ремонт вулично-дорожньої мережі та внутрішньодворових доріг – 84 млн. грн;

- поточний ремонт вулично-дорожньої мережі – 69,0 млн грн (зокрема, відремонтовано 130,8 тис. м2 вулично-дорожньої мережі) та 48,9 млн грн субвенції.

Вживалися заходи у сфері охорони навколишнього природного середовища, на які спрямовано 35,1 млн. грн., зокрема:

- на реконструкцію каналізаційного самотічного колектора Д=600 мм, який проходить по вул. Сеченова від залізничної дороги (вул. Київська) до перехрестя вул. Слобідської і вул. Вигонопоселенської (3,3 млн грн) та самопливного колектору   Д-1000 мм по вул. 1-ша Набережна р. Стрілка (26,5 млн грн, в т.ч. за рахунок коштів ДФРР – 15,0 млн грн, субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 2,0 млн грн);

- проведення благоустрою у прибережних захисних смугах р. Псел, р. Сумка, р. Стрілка; проведення санітарних заходів у прибережних захисних смугах оз. Чеха; утримання обєктів природно-заповідного фонду;

- створення та відновлення газонів у скверах Покровський, Харківський, на вул. М. Вовчок, на майдані Незалежності, на території Комплексу пам’яті загиблим в Афганістані тощо.

За рахунок коштів міського бюджету у місті здійснювалася реалізація проєктів-переможців попереднього циклу громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми, а також розпочаті роботи по проєктах, визначених переможцями у 2019 році та проєктах, які за результатами голосування у 2019 році отримали більше 500 голосів (локальні) та 1000 голосів (загальноміські), на що в цілому спрямовано майже 2,0 млн грн коштів міського бюджету.

В гуманітарній та соціальній сферах продовжувалась робота по наданню своєчасних та якісних послуг, а також виконувались державні та міські програми в частині надання усіх видів соціальних допомог, пільг та субсидій населенню міста. Покращувалась матеріально-технічна база комунальних установ та закладів усіх сфер діяльності, здійснювалися поточні та капітальні ремонти, оновлювалися основні фонди, було забезпечено проведення різних загальноміських заходів та проводилась інша робота відповідно до виконання власних та делегованих повноважень.

З повним текстом інформації можна ознайомитись у додатку до Рішення Сумської міської ради від 26 лютого 2020 року №6397-МР "Про стан виконання рішення Сумської міської ради від 19 грудня 2018 року № 4280 - МР «Про Програму економічного і соціального розвитку м. Суми на 2019 рік та основні напрями розвитку на 2020 - 2021 роки» (зі змінами), за підсумками 2019 року".