002.jpg

План сталої міської мобільності (ПСММ) – це стратегічний план розвитку міста у транспортній галузі, який має відповідати потребам у мобільності людей та бізнесу та їх оточенні задля досягнення кращої якості життя.

ПСММ є новітнім інструментарієм планування розвитку міста, що інтегрує й узгоджує інші документи з міської мобільності (плани, стратегії, концепції, програми з питань мобільності), забезпечує стратегічне бачення пріоритетів розвитку, передбачає ефективну систему моніторингу та оцінювання виконання плану.

Розвиток міської мобільності м. Суми здійснювався за класичним транспортним плануванням, за якого акцентується увага на організації руху та забезпечені інфраструктури для окремих видів транспорту. На відміну від класичного транспортного планування, ПСММ концентрується на плануванні пересування людей в місті. Тобто, будь-яка людина, незалежно від її фізичних та матеріальних можливостей, має бути спроможна пересуватися містом комфортно, при цьому планування має відбуватися як з урахуванням індивідуальних особливостей, так і загальних потреб та інтересів.

Розробку ПСММ розпочато з кінця 2019 року за ініціативи Сумської міської ради на виконання проєкту Європейського інвестиційного банку «Міський громадський транспорт України» (підпроєкт «Оновлення рухомого складу КП «Електроавторанс»в м. Суми»).

Для підготовки ПСММ розпорядженням міського голови створено робочу групу з представників виконавчих органів Сумської міської ради, комунальних підприємств, патрульної поліції та громадських організацій. Технічну та консультаційну підтримку у написанні ПСММ надають експерти компанії Egis.