0010.jpg

До уваги сумчан – проєкт #Суми_дерусифікація, розроблений Департаментом комунікацій та інформаційної політики.

Знайомимо сумчан з новими назвами дерусифікованих площ, вулиць, провулків, проїздів у Сумській міській територіальній громаді.

У коротких відео та описі сумчани дізнаватимуться не лише нові назви, а й матимуть інформацію про події та особистості, на честь яких тепер названі сумські вулиці, або про повернуті історичні назви.

30 листопада Сумська міська рада ухвалила рішення № 3223-МР «Про зміну назв (перейменування) топонімів у Сумській міській територіальній громаді», яке стало чинним з 22 грудня 2022 р.

Цим рішенням дерусифіковано 211 топонімів, назви яких були пов’язані з країною-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами.

І тепер Сумська громада отримує своє історичне, національне та патріотичне обличчя, відновлює свою унікальність на топонімічній мапі.

У співпраці з громадськими організаціями та активістами створили робочу групу щодо експертного обговорення дерусифікації топонімів за участі експертів, науковців, краєзнавців, громадських активістів та посадовців. Робоча група протягом двох місяців зібрала пропозиції від мешканців (через подані петиції, звернення, пропозиції, подані через онлайн-форму) та представників експертного середовища, старостинських округів. У підсумку узагальнені пропозиції були надані міському голові та підготовлено проєкт рішення міської ради. Потому пропозиції опрацьовувалися депутатськими комісіями та фракціями і консолідоване рішення одноголосно було підтримане народними обранцями.