Print
Hits: 1211

За період з лютого 2021 року по жовтень 2021 року було проведено 11 засідань Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові. Діяльність Ради відбувалась в умовах дотримання карантинних заходів, пов’язаних з запобіганням коронавірусної інфекції.

На засіданнях Ради протягом звітного періоду:

  1. Розглянуто 114 заяв учасників АТО щодо надання у власність земельних ділянок в межах Сумської міської ТГ.
  2. В результаті розгляду робочою групою 168 заяв від учасників бойових дій про надання одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла на підставі рішення Сумської міської ради від 21 жовтня 2020 року № 7560-МР «Про затвердження Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил на 2016-2021 роки» (зі змінами), узгоджено попередні та остаточні списки претендентів на отримання одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла в 2021 році. Створено спільноту в Viber для заявників на допомогу, постійно ведеться інформування щодо процедури визначення претендентів на допомогу та надаються роз’яснення щодо вимог Порядку забезпечення житлом. 28 вересня 2021 року проєкт рішення було узгоджено Комісією з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту та оприлюднено на офіційному сайті Сумської міської ради. Прийняття рішення Сумською міською радою щодо визначення 60 претендентів з числа учасників АТО на отримання разової цільової матеріальної допомоги для придбання житла в 2021-2022 році заплановано на 27 жовтня 2021 року.
  3. Розглянуто 6 письмових звернень громадян щодо отримання одноразової цільової матеріальної допомоги учасникам АТО, прийнято рішення, підготовано та направлено відповіді заявникам.
  4. Підтримано ініціативу звернення до міського голови щодо внесення змін до рішення Сумської міської ради від 07 липня 2016 року № 954 – МР «Про затвердження Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил на 2016-2021 роки» (зі змінами), а саме продовження дії рішення на 2022 рік та збільшення розміру допомоги до 400 тис. грн, проведено обговорення пропозицій та узгодження проєкту рішення щодо внесення змін до Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, направлено на розгляд міському голові для врахування при складанні проекту рішення Сумської міської ради. Прийняття рішення заплановано на жовтень 2021 року.
  5. Підтримано ініціативу директора КУ «Центр УБД» СМР щодо забезпечення пільговим харчуванням дітей учасників бойових дій, смерть батьків-захисників України яких не пов’язана з захистом Батьківщини та внесення відповідних змін до рішення Сумської міської ради від 24.06.2020 № 6995-МР «Про встановлення вартості харчування та затвердження порядку і умов забезпечення пільговим харчуванням дітей у закладах освіти, які підпорядковані управлінню освіти і науки Сумської міської ради». Прийнято рішення Сумської міської ради від 29.09.2021 № 1614-МР, яким внесено відповідні зміни та з 01 вересня 2021 року діти, батьки-захисники України яких померли, мають право на пільгове харчування.
  6. Підтримано ініціативу звернення до міського голови щодо розробки робочого проекту під індивідуальне житлове будівництво на ділянці між вул. Михайла Кощія та вул. Миколи Данька.
  7. Підтримано ініціативу звернення до міського голови щодо розробки детального плану території по вул. Рубіжна, виведення ділянки з зеленої зони під індивідуальне житлове будівництво.
  8. Підтримано ініціативу звернення до міського голови щодо розміщення білбордів з нагоди річниці пам’яті загиблих захисників України.
  9. Підтримано звернення до голови Сумської обласної ради Федорченка В.М. щодо внесення змін до обласної програми, а саме надання щомісячної компенсації членам сімей загиблих учасників АТО/ООС та ветеранів АТО/ООС з інвалідністю внаслідок війни I групи.
  10. Вирішено питання делегування у Виконавчий комітет Сумської міської ради представника від Ради учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції/ операції об’єднаних сил при міському голові.
  11. Розглянуто питання щодо доцільності надання одноразової матеріальної допомоги військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України.
  12. Підтримано внесення змін до програми «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» на 2022 рік щодо виплати матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань членам сімей загиблих (померлих) захисників України, а саме: сім’ям, які складаються з двох осіб (батько та мати) виплачувати допомогу в розмірі 15 тис. грн. Крім того виплачувати відповідну допомогу дітям загиблих (померлих) захисників України, які не досягли 23 років та на даний час не навчаються.
  13. Підтримано на 2022 рік внести зміни до програми «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей», а саме: запровадити надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій готівковій формі у вигляді щомісячної матеріальної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Допомогу захисникам України, які знаходяться в зоні бойових дій, надавати у грошовій готівковій формі у вигляді матеріальної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг після повернення та до отримання ними статусу учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни чи учасника війни.
  14. Підтримано ініціативу щодо звернення до Сумського міського голови та депутатського корпусу про введення мораторію на відведення земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво на території Сумської міської ТГ, за виключенням членів сімей загиблих захисників України, осіб з інвалідністю внаслідок війни та поранених під час бойових дій в АТО/ООС та осіб, що перебувають в складних життєвих обставинах (за рішенням Ради).
  15. Підтримано ініціативу звернення до Сумського міського голови про проведення аудиту та створення реєстру про вільні земельні ділянки під індивідуальне житлове будівництво на території Сумської міської ТГ.
  16. Винесено на обговорення питання готовності міста до можливої агресії зі сторони Росії, координація дій громадських організацій на випадок агресії.
  17. Проведено обговорення плану заходів присвячених відзначенню 30-річчя Незалежності України.
  18. Підтримано подання клопотання щодо присвоєння звання «Почесний громадянин міста Суми» інваліду війни Литвиненку Олегу Володимировичу.
  19. Підтримано звернення до міського голови щодо можливості надання матеріальної допомоги на лікування доньки учаснику бойових дій Пугачу Андрію Юрійовичу. На виконання програми Сумської міської ТГ «Милосердя» на 2019-2021 роки, матеріальну допомогу для проведення дорого вартісного оперативного лікування доньки захисника України було перераховано 28.01.2021 на банківський рахунок.
  20. Підтримано ініціативу звернення до голови Сумської обласної державної адміністрації В.Хоми, голови Сумської обласної ради В.Федорченка та Сумського міського голови О.Лисенка щодо вжиття заходів з дотримання позачергового/першочергового обслуговування учасників бойових дій та інвалідів війни в установах,організаціях та закладах державної та комунальної власності.
  21. Підтримано ініціативу звернення до Президента України Зеленського В.О. щодо зняття з посади начальника відділу інфраструктури Сумської обласної державної адміністрації Дудченка Володимира Васильовича, через бездіяльність з врегулювання проблемного питання дотримання права учасників бойових дій на пільговий проїзд в транспорті. Отримано відповіді з Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства інфраструктури України.
  22. Підтримано ініціативу створити в місті Суми Алеї Слави загиблих захисників, а замість білбордів встановити лед-екран який би транслював фото загиблих захисників м.Суми, направлено відповідні пропозиції.
  23. Підтримано ініціативу звернення до депутатів Сумської міської ради, депутатів Сумської обласної ради, голови Сумської облдержадміністрації з клопотанням звернутися до Верховної Ради України щодо не прийняття законопроекту № 5651, оскільки він передбачає нерівний доступ до отримання пільг на проїзд за територіальністю проживання особи і порушує права ветеранів.
  24. Вирішено надати рекомендації щодо виділення чотири земельні ділянки по вул. Рубіжній для чотирьох членів сімей загиблих захисників України, які не забезпечені земельними ділянками для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, а також залишити дві ділянки резервні. З метою забезпечення земельними ділянками більшої кількості учасників АТО вирішено звернутися до управління архітектури та містобудування Сумської міської ради з рекомендаціями під час поділу земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд по вул. Рубіжній установити розмір земельних ділянок 0,8 га.
  25. Вирішено направити звернення командиру військової частини А1476 щодо дій голови громадської організації «Спілка учасників АТО 27 Сумської реактивної артилерійської бригади» Коритника О.М. В результаті відсутності реагування та відповіді на звернення у встановлений законодавством строк, було направлено звернення до головнокомандувача Збройними Силами України з цього питання. Наразі очікується відповідь.