006.jpg

Міський центр соціальних служб надав послугу соціального супроводу за півроку 30 родинам опікунів і піклувальників.

Сумський міський центр соціальних служб, починаючи з 2018 року, є надавачем послуги соціального супроводу сімей опікунів та піклувальників, відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 11 серпня 2017 року № 1307 «Про Державний стандарт соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування».

Соціальна послуга соціального супроводу надається сім’ям опікунів, піклувальників протягом року після влаштування дитини під опіку, піклування та протягом року до завершення піклування, а також за поданням управління «Служба у справах дітей» у разі потреби.

Під час першої зустрічі кожна родина опікуна, піклувальника отримує роз’яснення щодо соціальних послуг, а також пам’ятку щодо соціального супроводу із зазначенням контактної інформації стосовно організацій та закладів, які можуть надати підтримку. Отримувачам послуги соціального супроводу надається інформація щодо їх прав, обов’язків та з питань захисту майнових, житлових та інших прав підопічних дітей. У період влаштування дитини в новостворену родину, опікунам, піклувальникам надається допомога у створенні та підтримці позитивного соціально-психологічного клімату в сім’ї, адаптації дитини в нових умовах, визначенні індивідуальних потреб кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування та створенні належних умов для її розвитку та виховання. У разі потреби членам сім’ї надається кваліфікована психологічна підтримка для подолання відчуття втрати та покращення емоційного стану. Опікуни, піклувальники отримують індивідуальні консультації щодо вікових особливостей підопічних дітей. Протягом соціального супроводу з сім’ями проводяться профілактичні бесіди з метою попередження негативних явищ у житті дітей, дотримання правил безпеки життєдіяльності, надаються консультації щодо підготовки дитини до дорослого життя та набуття навичок самостійного розв’язання проблем після завершення функціонування сім’ї піклувальника.

За період 2018–2020 років послугу соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування отримали 72 родини, де виховується 89 дітей. За І півріччя 2021 року Сумським міським центром соціальних служб була надана послуга соціального супроводу 30 родинам опікунів та піклувальників, у яких виховується 35 дітей.

Отримати додаткову інформацію можна безпосередньо в міському центрі соціальних служб, який розташований за адресою: вул. Харківська, 42, або за тел.: 70-06-07, 70-07-04.