007.jpg

Банська Бистриця

(Словацька Респубілка)

 

Сучасна Банська Бистриця (Banská Bystrica) – неофіційна столиця Центральної Словаччини, адміністративний центр Банськобистрицького краю та головний фінансовий центр країни.

Банська Бистриця розташована в центральній частині Словаччини, у долині річки Грон. З трьох боків місто оточують гірські ланцюги: Низькі Татри на північному сході, Фатри на північному заході і Кремніца на заході, кожний з яких – екологічний об’єкт під особливою охороною.

Населення: 79 027 осіб (31 грудня 2014 року)

Площа: 103,4 км²

Приматор міста (мер): Ян Носко (з 2014 року).

Спочатку Банська Бистриця була невеликим селом. У XIII столітті сюди переселилися декілька десятків сімей німецьких колоністів. У 1255 році угорський король Бела IV надав поселенню міський статус. У середньовіччя місто — важливий промисловий і торговий центр Угорського королівства.

У місті працює чотири театри, старовинний Музей центральної Словаччини (заснований  у 1889 році) та багатий на військові експонати Музей Словацького повстання. У 2000-х роках — один з академічних центрів дослідження військової історії УПА.

Банська Бистриця – це справжній екологічно чистий курорт. Сучасній міській інфраструктурі Банської Бистриці може позаздрити навіть людина з великого сучасного мегаполіса. Басейни, аквапарки, хокейні арени, стадіони, багаточисленні спортивні клуби, театри, кінотеатри, нічні клуби, колоритні ресторани, сучасні шопінг-центри – і все це в одному невеличкому, але прекрасному містечку.

Неподалік Банської Бистриці розташовані загальновідомі гірсько-лижний курорт "Доновали" (с. Доловали) та SPA-курорт "Брусно" (с.Брусно).

Банська Бистриця – це місто молоді, справжній студентський світ. Більш ніж 26 тисяч студентів навчаються у двох державних університетах та в одному приватному інституті. Також діють Академія мистецтв та філія Словацького медичного університету.

Словацький державний університет Матея Бела в Банській Бистриці вважається одним із найкращих не лише в Словаччині, але й у всій східній частині Євросоюзу. Українська академія банківської справи має партнерські відносини з університетом Матея Бела.

Партнерські зв’язки між Сумами та Банською Бистрицею розпочалися ще у 2013 році на рівні торгово-промислових палат двох міст. З того часу Сумською торгово-промисловою палатою було організовано 7 бізнес-місій до м. Банська Бистриця. Це стало поштовхом до налагодження зв’язків вже між адміністраціями міст.

Так 25-28 лютого 2016 року здійснено офіційний візит міського голови Олександра Лисенка до м. Банська Бистриця, де відбулася зустріч із приматором словацького міста та було обговорено питання налагодження подальшої співпраці між містами.

З візитом у відповідь 25-28 вересня того ж року в Сумах перебувала офіційна делегація м. Банська Бистриця на чолі із приматором міста Яном Носком. Результатом зустрічі стало підписання Меморандуму про співпрацю між містом Суми та містом Банська Бистриця.