007.jpg

Народився 04 грудня 1983 року у м. Сєвєродвінськ Архангельської області. Ріс і навчався в місті Суми.

Віталія Миколайовича всі пам’ятають, як веселу людину, душу колективу, завжди готового прийти на допомогу, працьовитого, відповідального, самовідданого. Він любив та хотів жити. Таким він був ще зі шкільних років. Закінчив Сумську загальноосвітню школу №17, у якій до цього часу зберігаються спортивні нагороди, що він виборов. Спорт, військова справа завжди захоплювали Віталія. Він вже в 9 класі пішов на підготовчі курси до артучилища, а також став кандидатом у майстри спорту з легкої атлетики (з бігу). І це не дивно – Віталій завжди обирав активний спосіб життя.

З 19.07.2000 року по 26.06.2004 року – курсант Військового двічі орденів Червоного Прапора інституту ракетних військ і артилерії ім. Богдана Хмельницького СумДУ. Отримав диплом з відзнакою та повну вищу освіту за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями підрозділів (частин, з’єднань) Сухопутних військ», здобув кваліфікацію спеціаліста військового управління, офіцера тактичного рівня.

З 2004 по 2005 роки – командир мінометного взводу 95-ї окремої аеромобільної бригади, де Віталій дослужився до старшого лейтенанта.

З 27.08.2004 року по 30.06.2007 року навчався у Сумському державному університеті на заочній формі навчання і отримав освіту за напрямом підготовки «Енергетика» та здобув кваліфікацію бакалавра енергетики за фаховим спрямуванням «енергетичний менеджмент» з профілізації «електроенергетичні системи».

Далі розпочалася цивільна частина його життя. Влаштувався працювати в банк. Коли банк раптом закрився, він став співробітником АТ «Технологія», чим дуже пишався та цінував дружність колективу. Він гарно володів англійською мовою, тож мріяв бути прийнятим до французького легіону. Але не судилося. Розпочався призов. Повістка прийшла, коли дружина тільки-но народила. Віталій не хотів хвилювати дружину, не говорив до останнього, що отримав повістку, що скоро має поїхати в зону проведення АТО.

З 22.03.2014 року по 03.09.2014 року – командир взводу управління командира 27–го реактивного артполку 3-го дивізіону 9-ої батареї в/ч А1476.

Старший лейтенант Бей Віталій Миколайович загинув 03 вересня 2014 року в районі селища Побєда Новоайдарського р-ну Луганської області під час артобстрілу РСЗВ «Смерч» при виконанні бойового завдання в ході проведення АТО. Поховали бійця на Центральному кладовищі на Алеї Слави в м. Суми.

Указом Президента України від 23 травня 2015 року №282/2015, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Рішенням Сумської міської ради від 30 березня 2016 року №487-МР Віталію Миколайовичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).