004.jpg

ПОЛОЖЕННЯ про міський пленер „Сумська палітра” 

 

Загальні положення 

Засновником пленеру є Сумська міська рада.

Організатори пленеру: відділ культури та туризму Сумської міської ради і Сумська обласна організація Національної спілки художників України.

 

Мета та основні завдання 

Головною метою відкритого міського пленеру „Сумська палітра” є розвиток образотворчого мистецтва в місті, підтримка та відзначення майстрів зазначеного жанру, які у своїх художніх роботах увіковічують неповторну красу та велич м. Суми, сприяють підвищенню його іміджу та утвердженню як європейського міста з розвиненим культурним потенціалом і багатою культурною спадщиною.

Завдання пленеру:

- збереження та популяризація національної школи образотворчого мистецтва;

- обмін досвідом між художниками різних міст;

- організація вернісажу творчих робіт

- збільшення фонду мистецьких робіт, присвячених м. Суми;

- формування естетичних смаків населення на прикладі кращих робіт образотворчого мистецтва.

 

Умови проведення 

Термін проведення та кількість учасників пленеру визначається організаторами.

Повідомлення про свою участь у пленері запрошені художники мають надати на адресу організаторів:

- відділ культури та туризму Сумської міської ради: 40030 м. Суми, вул. Горького, 21, кабінет № 220, телефон (8-0542) 77-01-17, факс 21-01-18

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- Сумська обласна організація Національної спілки художників України: 40030, м. Суми, вул. Петропавловська, 47/6, телефони (8-0542) 22-97-44, 22-34-97.

Запрошені художники – учасники відкритого пленеру „Сумська палітра” писатимуть міські краєвиди та визначні історичні місця, об’єкти культурної спадщини та мальовничі околиці міста Суми. Під час пленеру проводитимуться майстер-класи для учнів Сумської дитячої художньої школи ім. М.Г. Лисенка

За підсумками пленеру організовується вернісаж творчих робіт учасників пленеру.

Участь у пленері не передбачає вступних внесків.

Організатори пленеру забезпечують проживання, харчування учасників та транспорт для здійснення планових заходів.

 

Нагородження учасників пленеру

Усі учасники відкритого міського пленеру „Сумська палітра” нагороджуються дипломами та цінними подарунками.

 

Фінансування 

Організація та проведення пленеру здійснюється за рахунок організаторів та залучених коштів.

Участь у пленері є безкоштовною.

***

Організаторами І та ІІ відкритого міського пленеру „Сумська палітра” є відділ культури та туризму Сумської міської ради та Сумська обласна організація Національної Спілки художників України.

Дані творчі проекти проходили в місті Суми на виконання Нової редакції Програми „Організація культурно-масових заходів у місті Суми на 2007-2009 роки”, затвердженої рішенням Сумської міської ради № 1184-МР від 23.01.08.

Головною метою даного проекту є розвиток образотворчого мистецтва в місті, підтримка та відзначення майстрів зазначеного жанру, які у своїх художніх роботах увіковічують неповторну красу та велич м. Суми, сприяють підвищенню його іміджу та утвердженню як європейського міста з розвиненим культурним потенціалом і багатою культурною спадщиною.

Перший відкритий міський пленер „Сумська палітра” відбувся в місті Суми 16 - 25 липня 2008 року.

Його учасниками стали 11 відомих художників, з яких 5 – жителі міста Суми – члени Сумської обласної організації Національної Спілки художників України та 6 – гості з інших міст України (Харкова та Запоріжжя) і Росії (м. Бєлгород).

ІІ-й відкритий міський пленер „Сумська палітра” відбувся 1-10 жовтня 2009 року.

У його роботі взяли участь 12 художників з різних міст України (Суми, Ромни, Харків, Київ, Кіровоград, Донецьк) та Росії (Курськ, Бєлгород).

Під час І-го і ІІ-го пленерів художники працювали в історичній частині міста (вул. Соборна, Троїцька, Псільська, сквер „Дружба” тощо) та змальовували мальовничі околиці міста (Баси, Баранівка, Лука тощо).

Враховуючи той факт, що Сумщина є батьківщиною відомого українського скульптора М. Г. Лисенка, учасники І та ІІ пленеру протягом двох днів працювали у с. Шпилівка.

Щоб краще пізнати місто, учасники І-го пленеру відвідали Сумський обласний художній музей ім. Никанора Онацького, Будинок-музей А.П. Чехова, мали оглядову екскурсію, а учасники ІІ-го пленеру відвідали Сумський обласний художній музей ім. Никанора Онацького, виставку Сумської обласної організації Національної спілки художників України, присвячену її 25- річчю, персональні виставки сумських художників Олександри Трегубової та Віктора Михайличенка.

Крім того, під час ІІ відкритого міського пленеру „Сумська палітра” відбулась творча зустріч учасників пленеру - художників зі світовим визнанням зі студентами відділу декоративно-ужиткового мистецтва Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.Бортнянського.

За підсумками пленерів організовувались вернісажі творчих робіт. Перший вернісаж відбувся 24 липня 2008 року у приміщенні центральної міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка, а другий - у приміщенні Сумської дитячої художньої школи ім. М.Г.Лисенка

ІІІ відкритий міський пленер „Сумська палітра” відбудеться у травні 2010 року.