Print
Hits: 9261

До створення команди з міні-футболу на теренах спортивної бази СумДУ підштовхнуло особисте бажання таких перспектив директора спорткомплексу університету Сергія Песоцького. Керувався він тим, що є з ким змагатися, - в Сумській області цей вид спорту розвивається вісім років. На час організації клубу з міні-футболу “Університет” – у листопаді 2000 року – навчальний заклад мав щодо цього, як бачив Сергій Песоцький, головні сприятливі фактори: по-перше, саме тієї осені лави першокурсників поповнилися студентами, в яких вгадувалися перспективні гравці: по-друге, кафедра фізичного виховання на чолі з Юрієм Берестом не просто підтримала ідею, а посприяла тому, що здібні спортсмени, вихованці престижних ДЮСШ Сум обрали для здобуття вищої освіти саме Сумський державний університет.

Зазначимо, що перераховані фактори лише умовно розставлені по-черзі: зрозуміло, що вони між собою взаємопов’язані. Є ще одне – суттєве: як того вимагає будь-яка справа, потрібна рушійна сила – нею завжди є особистість.

В перший же рік команда спробувала свої сили, взявши участь у першості обласного центру, і посіла четверте місце. Паралельно виступила у заключному фіналі першості області – третє місце.

Потім на весні і влітку 2001 року був час великого футболу. Поки що команди за видами не роз’єдналися, працюючи паралельно. Але осінь стала періодом цілеспрямованих тренувань – готувалися до осінньо – зимових ігор саме з міні-футболу. Команда по-справжньому зосередилися, провівши перші десятиденні спортивні збори – кафедра фізичного виховання сприяла, щоб вони відбулися на спортивно-оздоровчій базі університету у Гурзуфі. І прекрасні умови для тренувань, і прекрасний спортивний настрій дали змогу команді набути ігрової форми, що було важливо для участі у новому чемпіонаті міста. Доречно зазначити, рівень чемпіонату міста з кожним роком зростає, бо ж зростає кількість команд з міні-футболу – немало таких є на утриманні комерційних структур, які мають можливості надати хороші матеріальні умови для розвитку своїх спортивних клубів.

Найбільш пам’ятною грою для “сумдеушників” були треті Всеукраїнські змагання з міні-футболу серед студентів на Кубок Президента у 2002 році. Тобто всі попередні турніри (на обласному рівні) та ігри у Києві були справжнім випробуванням команди. Ігри у Києві були напруженими, виснажливими, адже сумчани зустрічалися з командами, які мали гравців першої та вищої ліг. Але клуб Сумського державного університету (серед 29 учасників змагань) потрапив до вісімки найсильніших. П’яте місце (забитих голах, по очках), коли, власне, не було програшів, - це прекрасний результат для початківців. Ці змагання, власне, ствердили наші можливості. Міні-футбол це вид спорту Сумського державного університету! І сьогодні команда здобуває подальший досвід, відточує майстерність. За час існування вона провела 120 ігор. Минулорічного сезону команда “Університет” з фут залу вперше взяла участь у Чемпіонаті України серед команд 1-ої ліги серед не аматорів і посіла шосте місце в своїй групі.

На передодні свята “Міжнародний жіночий день”, а саме 5 березня команда СумДУ стала Чемпіоном України серед вищих навчальних закладів (приймало участь 16 команд, серед яких були 3 команди вищої ліги, та команди 1 ліги Чемпіоната та Першості України з футзалу). Гравці команди отримала звання кандидат в майстри спорту України.

Для вищого навчального закладу це не так просто – студенти свого часу стануть випускниками, отож ротації гравців в команді є неминучими. Тим дорожчими стають кожен успіх, кожна перемога, кожен крок вперед.