002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО розпочав щопонеділкову апаратну нараду зі з’ясування ситуації, що сталася на розподільчому газопроводі в Сумах у п’ятницю, 21 вересня.

За інформацією начальника Сумського відділення ПАТ «Сумигаз» Олега РАДЧЕНКА, того дня через самовільне втручання в систему газопостачання на газопроводі високого тиску сталась пожежа. Інформація про надзвичайну ситуацію надійшла до аварійно-диспетчерської служби ПАТ «Сумигаз» о 18:44. На місце виїхали три аварійні бригади, представники МНС та поліції. Того дня до опівночі вдалося погасити полум’я. Всі необхідні технічні роботи виконали вчасно, тиск понизили.

Нині тривають роботи з усунення наслідків надзвичайної події. Без газопостачання залишаються 1640 жителів Баранівки та 322 жителів Василівки.

«Зараз працівниками ПАТ «Сумигаз» проводяться регламентні технічні роботи для того, щоб запустити газ до будинків, а саме проводять ремонт крану на газопроводі, – зазначив Олег Радченко. – Плануємо сьогодні вночі або завтра зранку почати почергово запускати газ до будинків, тож просимо жителів цих мікрорайонів у цей час перебувати вдома».

Олександр Лисенко наголосив, що дана ситуація знаходиться під постійною увагою міської влади, і треба спільно працювати, аби швидше відновити газопостачання у домівках сумчан.

Очільник міста доручив своєму профільному заступнику Олександру ЖУРБІ постійно контактувати з газовиками та тримати на контролі питання пуску блакитного палива до осель сумчан.

«Необхідно весь час інформувати містян про запуск газу. Для швидшого результату, щоб люди під час включення знаходилися в своїх будинках, треба співпрацювати з головами квартальних комітетів», – зазначив Олександр Лисенко.

Водночас міський голова наголосив на необхідності перевірки газорозподільчих пунктів у частині недопущення потрапляння до них сторонніх осіб.

Нагадаємо, 21 вересня в районі Баранівки виникла аварійна ситуація на газорозподільній мережі високого тиску. Внаслідок пожежі без газопостачання залишилась частина Сум (жителі Баранівки та Василівки), також було припинено постачання блакитного палива до сіл Токарі, Вільшанка, Хомине, В. Чернеччина, Битиця, Пушкарівка, Липняк Сумського району.

Того ж дня до поліції надійшло повідомлення, що в будинку, неподалік від місця події, знайдено обгорілий труп чоловіка. Ним виявився 73-річний пенсіонер, який у минулому працював газозварником. У поліції вважають, що саме він здійснив втручання в роботу газопроводу, внаслідок чого й отримав смертельні опіки.

Дану подію кваліфікували за ст.115 « Умисне вбивство» (з відміткою «нещасний випадок») та ст. 292. ч. 1 КК України «Пошкодження або руйнування магістральних нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів, що призвело до порушення нормальної роботи зазначених трубопроводів або спричинило небезпеку для життя людей».