001.jpg

Сумський депкорпус звернувся до міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій з проханням дозволити під час карантину роботу продовольчих ринків, але за певних умов.

Дане звернення ініціював депутат міської ради Расул ГАЛАЄВ. На підтримку його ініціативи висловились депутати Анатолій САГАЧ та Віталій ЖИЛЕНКО. У підсумку «за» проголосували 22 депутати міської ради, семеро утримались.

«В умовах карантину до нас все частіше звертаються сумські підприємці. Вони просять щоб комісія з питань ТЕБ і НС ретельніше підійшла до заходів, що застосовуються до малого бізнесу і ринків. Адже дозволивши реалізацію товару на точках на відкритому повітрі, підприємці хоча б частково зможуть рухати економіку вперед, сплачуючи податки та, відповідно, заробітні плати нашим сумчанам, – наголошують міські обранці.

Однак, розуміючи важливість дотримання карантинних заходів, визначили умови, яких ринки мають неухильно додержуватись.

Так, для реалізації товару підприємці мають забезпечити ретельне прибирання та дезінфекцію на територіях та у приміщеннях продовольчих ринків (санітарна обробка прилавків та територій) мінімум двічі на день; створити умови задля відсутності скупчення людей; встановити мінімальну відстань між персоналом та покупцями у 1,5 м (мінімальна відстань між продавцями також має сягати 1,5 м).

Окрім того, всі працівники продовольчих ринків повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту (маски/респіратори, рукавиці, антисептичні засоби) та використовувати поліетиленові одноразові рукавиці поверх латексних/нітрилових для роботи з продуктами харчування. Самі ж продукти мають бути захищені (накриті) пластиком або поліетиленом.

Щодо вбиральнь на територіях та у приміщеннях продовольчих ринків, то вони також постійно мають бути забезпечені антисептичними засобами, милом, паперовими рушниками та наявністю протічної води. Додатково мають бути розміщені станції гігієни рук.

Відповідно до умов, викладених у тексті звернення, працівникам та продавцям необхідно проводити безконтактну термометрію перед початком роботи працівників та продавців; запровадити журнал обліку, де буде зазначено стан свого здоров’я особистим підписом; заборонити продавцям які перебували впродовж останніх 14 днів за кордоном перебувати на територіях та приміщеннях ринків та здійснювати продаж продуктів харчування; припинити роботу всієї промислової групи та закладів громадського харчування на території та у приміщеннях ринків.

Принагідно продавцям рекомендують використовувати термінали для безконтактної оплати; власникам ринків зменшити орендну плату для підприємців, а відвідувачам ринків інформувати про заходи захисту населення.