004.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради міський голова Олександр ЛИСЕНКО зосередив увагу на необхідності підготовки проєктів розвитку, які реалізовуватимуться в громаді.

Очільник обласного центру повідомив, що при формуванні бюджету на наступний рік необхідно мати готові проєкти. Він зазначив, що до цієї роботи на 50% готове управління капітального будівництва, на 40% – департамент інфраструктури міста, а решта структурних підрозділів – десь на 30%. Діяльність із підготовки бюджету розвитку на наступний рік почнеться приблизно за чотири місяці, а за півроку стартуватиме подача проєктів для співфінансування за державними програмами.

«Робота, яку можна робити завтра, післязавтра і завжди – це подавати проєкти до державних органів, в міжнародні компанії, в тому числі – і банківські установи (Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції і розвитку), по міжнародних програмах, які відкриті для нашої країни Європейським Союзом», – сказав Олександр Лисенко.

Для підготовки заявок структурним підрозділам необхідно буде визначити об’єкт проєкту, об’єм робіт, мету проєкту, потребу фінансування на виготовлення проєктної документації та терміни виконання.

Міський голова надав свої пропозиції до структурних підрозділів щодо проєктів, які необхідно запланувати: «Кожен зараз побачить свій напрямок. Будь ласка, зафіксуйте це собі. Ці проєкти обов’язкові, занотуйте. Перший – льодовий палац. Його готує громадська організація, фінансування не потрібне. Вони надали ескізний проєкт, потрібно зробити робочий. Ми надали свою згоду щодо розміщення майбутнього палацу і щодо наших зобов’язань в облаштуванні комунікацій в парку Кожедуба. Якраз наступна пропозиція – парк Кожедуба. Починаємо з комунікацій – зараз там роблять освітлення, лавочки та інше. Наступне – дитячий парк. Обов’язковий проєкт – є пропозиції до ескізу, вони у мене є. Я вважаю, що це лише початок. Я уже казав, що треба порадитися з усіма небайдужими і тими, хто хоче надати свої пропозиції. І я розумію, що це проєкт не на один рік, але за три роки ми повинні завершити парк Кожедуба і парк «Казка».

Окрім того, голова Сумської міської тергромади до переліку власних пропозицій додав також проєкти скверу «Дружба», напірного колектору, школи у 12-ому мікрорайоні, садочка на вул. Харківська (у співпраці з ПАТ «Сумбуд»), футбольних полів у школах № 1, № 17 та № 25, проєкти мостів та доріг та Індустріального парку.

Олександр Лисенко зауважив, що ці пропозиції потрібно підготувати за тиждень. Контроль за виконанням доручення покладено на заступників міського голови, які проведуть наради зі структурними підрозділами. Згодом інформацію узагальнять та визначаться з черговістю виконання проєктів та потребою у фінансуванні.