Print
Hits: 1372

Під головуванням заступника міського голови Станіслава ПОЛЯКОВА провели перше в цьому році засідання міської комісії з питань упровадження державної мови в Сумах.

На порядок денний винесли п’ять питань. Зокрема, мова йшла про організацію роботи комісії та затвердження її плану роботи на поточний рік, роботу з упровадження та популяризації української мови в закладах освіти, нормативне забезпечення функціонування української мови, а також впровадження державної мовної політики в розміщенні зовнішньої реклами та вивісок на території Сумської міської тергромади.

Так, заступник очільника Сум зауважив, що з метою дотримання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку й функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя та на всій території України, посилення її консолідуючої ролі в українському суспільстві, слід об’єднати зусилля міської влади, громадськості та фахівців.

«Ми повинні спрямувати роботу комісії на всебічний розвиток, функціонування та утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя міста! Для цього необхідні відповідні умови, аби населення розуміло важливість вивчення та засвоєння», – підкреслив посадовець.173982959 216016573625675 5690887256935002061 n

Серед таких він назвав забезпечення використання державної мови в діяльності міської ради та її структурних підрозділів, на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності, розташованих на території міста; висвітлення у ЗМІ матеріалів, які б пояснювали важливість підтримки рідної мови та культури, українських національних інтересів, стану використання державної мови, задоволення мовно-культурних прав і потреб українців, підтримки українських національних інтересів; запобігання порушенню чинного законодавства про мови в топоніміці міста, при оформленні рекламних оголошень, плакатів, афіш та іншої візуальної інформації; проведення роз’яснювальної роботи щодо підтримки українських національних інтересів, зокрема, державної мови, української культури та українського товаровиробника.

Своєю чергою консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників, секретар комісії Наталія РОГОВА ознайомила присутніх з деякими положеннями Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За її словами, Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 року № 2104-VIII, який набрав чинності 16 липня 2019 року, відчутно зміцнив статус української мови та в більшості речей змінив загальний стан справ у державі.

З 16 січня 2021 року набули чинності також окремі норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Нововведення стосуються кожного українця, який користується будь-якими послугами чи купує будь-які товари. Чинності набула стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою закріплено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Це означає, що інформація про товари та послуги на території України надається українською.

Начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ повідомив, що роз’яснювальна робота серед працівників сфери обслуговування щодо дотримання чинного законодавства в цій сфері – проводиться.

Втім серед порушень, виявлених за результатами моніторингу розміщених в місті вивісок, начальник відділу з питань дизайну міського середовища управління архітектури та містобудування Максим ГАЛИЦЬКИЙ назвав недотримання суб’єктами господарювання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», зокрема в частині виконання тексту вивісок іноземною (частіше англійською) мовою, часто без перекладу на українську. Це суперечить пункту 4 Правил розміщення вивісок на території Сумської міської територіальної громади, що затверджені рішенням виконком від 11 лютого 2020 № 95, законодавству в сфері мовної політики держави та іншим діючим нормативно-правовим актам.

Крім цього, під час засідання комісії було заслухано низку пропозицій, рекомендацій та зауважень, і надано ряд розпоряджень: доручити управлінню освіти і науки розробити заходи щодо популяризації української мови, формування в школярів правової свідомості щодо використання державної мови; поширити в інформаційних куточках у закладах сфери обслуговування та торгівлі інформацію щодо порядку скарг у разі порушення мовного права споживачів; організувати інформаційну кампанію серед населення щодо дій у разі порушення мовного законодавства у сфері обслуговування та торгівлі; доручити управлінню архітектури та містобудування вивчити стан візуальної інформації щодо дотримання єдиного мовного режиму відповідно норм Українського правопису; відділу правового забезпечення діяльності міської ради дати роз’яснення щодо питань порушення мовного режиму в назвах установчих документів юридичних осіб.