003.jpg

Відповідно до рішення Сумської міської ради від 27 січня 2016 року № 254-МР «Про затвердження структури апарату та виконавчих органів Сумської міської ради, їх загальної штатної чисельності» 5 травня набрала чинності нова структура виконавчих органів Сумської міської ради.


У зв’язку зі змінами у структурі були ліквідовані та реорганізовані низка виконавчих органів Сумської міської ради. Зокрема, ліквідувався департамент містобудування та земельних відносин Сумської міської ради.

Як зазначив начальник відділу організаційно-кадрової роботи Андрій АНТОНЕНКО, в порядку, передбаченому чинним законодавством України про працю, уповноваженими представниками власника (Сумської міської ради) були вчинені відповідні процедурні дії. Так, працівники департаменту були попереджені про заплановане вивільнення та одночасно їм були запропоновані посади в нових структурах, що утворюються; надіслано листи до первинних профспілкових організацій виконавчих органів, що реорганізуються з питань надання пропозицій щодо мінімізації наслідків ліквідації/реорганізації.

Відповідно до пункту 5 статті 36 Кодексу Законів про працю України переведення працівника на інше підприємство, в установу, організацією здійснюється за його згодою.

«Станом на 4 травня від жодного працівника департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради заяви-згоди про переведення не надійшло. Не надходило також жодних пропозицій від незалежної профспілки департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради щодо проведення консультацій про заходи щодо запобігання вивільненням, зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень тощо», – наголошує Андрій Антоненко.

Будучи глибоко стурбованими такою ситуацією, з метою з’ясування причин її виникнення та надання додаткових гарантій щодо подальшого працевлаштування працівників відповідно до наданих раніше пропозицій, керівництво Сумської міської ради 4 травня та 6 травня організувало та провело зустрічі з представниками трудового колективу департаменту містобудування та земельних відносин.

Однак, і станом на 6 травня від жодного працівника підрозділу заяви-згоди про переведення не надійшло.

Враховуючи це та рішення Сумської міської ради від 4 травня 2016 року № 738-МР «Про внесення змін та доповнень до міського бюджету», яким фактично було припинено фінансування департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, припинення трудових відносин з працівниками було неминучим та вимушеним кроком.

Начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО підкреслює, що Сумська міська рада здійснює процедуру ліквідації департаменту у межах законодавства.
За його словами, працівники цього підрозділу Анатолій ЖУК, Володимир БИКОВ, Марія ЛАЗОРЕНКО та Незалежна профспілка департаменту звернулися до Сумського районного суду з адміністративним позовом, оскаржуючи своє звільнення та вимагаючи скасувати рішення міської ради №254-МР в частині, яка стосується департаменту. Суд виніс ухвалу №587/517/16-а щодо забезпечення позову, яким було зупинено дію цього рішення в частині департаменту містобудування та земельних відносин.

Міська рада оскаржила таку ухвалу у Харківському апеляційному адміністративному суді і той 18 квітня скасував ухвалу про забезпечення позову, де зазначив, що предметом спору є рішення міської ради від 27 січня і одночасно предметом забезпечення позову є також це рішення. Тобто, суддя до вирішення справи по суті, фактично її вирішив. До цього часу справу не розглянуто. 22 квітня було чергове засідання суду, під час якого суддя переніс розгляд справи на 25 травня.
Цього ж дня, 22 квітня, працівники департаменту Михайло БОРОДУЛЯ та Валерій ВОВК подають до Сумського районного суду фактично аналогічний позов. Справа потрапила до судді Ігоря Дашутіна, який бере її до розгляду у невідкладному порядку (!) та призначає розгляд. 29 квітня Ігор Дашутін приймає ухвалу про забезпечення позову, з тим же змістом ухвали про забезпечення позову, що і суддя Володимир КУЦ по попередній справі, яка була скасована у Харківському апелаційному адміністративному суді.

На переконання Олега Чайченка, ухвала Ігоря Дашутіна має очевидні ознаки незаконності. Відповідно до ст. 60 Конституції України, ніхто не зобов’язаний виконувати явно незаконні розпорядження чи накази.

До того ж, Сумська міська рада 4 травня прийняла рішення №735 «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 27 січня 2016 року 254 МР «Про затвердження структури апарату та виконавчих органів Сумської міської ради, їх загальної штатної чисельності», виклавши його у новій редакції.

«Це рішення жодною ухвалою або судовим рішенням не зупинено та не скасовано, а отже процедура ліквідації департаменту проходить у правовому полі», – зауважує Олег Чайченко.