Print
Hits: 2122

25 травня колектив департаменту містобудування та земельних відносин, який вже третій день мітингує на майдані Незалежності проти ліквідації цього структурного підрозділу, прийшов на сесію Сумської міської ради.

Спершу, з дозволу депутатів, слово взяв колишній директор департаменту Анатолій ЖУК, який звернувся до депутатів з проханням підтримати розроблений самим колективом проект рішення «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 27.01.2016 року №254 «Про затвердження структури апарату та виконавчих органів Сумської міської ради, їх загальної штатної чисельності» та скасування деяких рішень Сумської міської ради».

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО ще раз підкреслив, що всім працівникам департаменту були запропоновані посади в створених структурних підрозділах СМР, але, щоб прийняти на роботу того чи іншого фахівця, має бути його відповідна заява. Досі жодної такої від працівників колишнього департаменту не надійшло.

У відповідності з процедурою, для винесення цього питання на розгляд депутати мали повернутися до формування порядку денного. Але з першого разу це не вдалося – не вистачило голосів.

Секретар Сумської міської ради Андрій БАРАНОВ застеріг депутатів, що проект рішення підготовлено з порушенням законодавства.

Все ж, за наполяганням Анатолія Жука та пропозицією депутата Сумської міської ради Володимира ЧЕПІКА, питання поставили на повторне голосування і вже з другої спроби повернулися до формування порядку денного.

Депутат Дмитро ЛАНТУШЕНКО відмітив, що єдності депутатів у цьому питанні немає та ще й проект рішення ніхто не бачив, а отже не зрозуміло, на яких правових підставах цей проект рішення було винесено та за що саме мають голосувати депутати.

Міський голова з ним погодився, тому проект рішення направили на розгляд правового управління Сумської міської ради, а поки перейшли до розгляду інших питань порядку денного.

Далі, начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО, після вивчення проекту рішення, зауважив, що було не дотримано процедури винесення на розгляд сесії цього питання.

«Справа у тому, що ініціатор розгляду проекту рішення ініціативна група, а питання вноситься у порядку розгляду місцевих ініціатив. На цей час у нас існує порядок внесення місцевих ініціатив на розгляд Сумської міської ради, який передбачає певну процедуру. Зокрема, має бути попередження про проведення ініціативних зборів не пізніше ніж за 5 днів до їх проведення, проведення протягом 10 днів реєстрації у Секретаря Сумської міської ради, після чого секретар протягом 2 днів зобов’язаний розмістити на сайті Сумської міської ради проект рішення і після, не пізніше ніж за 20 днів після оприлюднення, він включається до порядку денного. А в нашому випадку проект рішення намагаються внести безпосередньо під час сесії, порушуючи процедуру», – пояснив Олег Чайченко.

Та головне, зауважив він, що повноваження щодо зміни структури виконавчих органів належать виключно міському голові та депутатам, а не колективу.

Ще одне зауваження у начальника правового управління виникло до самого тексту проекту рішення. Адже через його недосконалість, у разі його прийняття, буде функціонувати і департамент містобудування та земельних відносин і департамент ресурсних платежів, які в деяких питаннях будуть дублювати один одного.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, ще раз підкреслив, що рішення Сумської міської ради від 27 січня було прийнято в законний спосіб, на сьогодні воно є чинне і ніким не скасоване.

«Так колектив має свою думку, колектив хоче працювати лише разом, але по закону вирішувати це питання має виключне право міський голова та депутати. Посади були запропоновані всім, окрім керівника департаменту Анатолія ЖУКА та його заступника Володимира БИКОВА, адже за рішенням міського голови на ці посади був оголошений конкурс, а вищевказані керівники участь у ньому не приймали», – пояснив Віктор Волонтирець.

На його переконання, в цілому колектив не йде на компроміс, а його однобоке бачення нівелює рішення ради, яке депутати обговорювали на 5 депутатських комісіях, а потім приймали.

У результаті обговорення ініціатор розгляду питання попросив перенести його розгляд на друге пленарне засідання сесії.

Крім того, за пропозицією міського голови, створено тимчасову депутатську комісію з питань ліквідації департаменту містобудування та земельних відносин, яка вивчатиме це питання. До складу комісії під головуванням Володимира НИКОНЕНКА увійшли Дмитро ЛАНТУШЕНКО, Віталій ЖИЛЕНКО, Дмитро АМОСОВ та Євген КОСЯНЕНКО. Додамо, що фракція «Об’єднання самопоміч» відмовилася брати участь у роботі комісії.