Print
Hits: 1715

Центром демократії та верховенства права у рамках проекту Платформа «Омбудсман Плюс» спільно з сайтом «Доступ до правди» проводились дослідження щодо виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації».


Проект тривав шість місяців. За цей час було досліджено роботу міських рад міст України. Моніторинг включав: оцінку розміщення інформації про те, яким чином можна отримати інформацію на офіційних веб-сайтах, оцінку діяльності міських рад щодо організації прийому запитів, щодо облаштування спеціальних місць для роботи з документами чи їх копіями, щодо розміщення офіційних документів на сайтах та забезпечення доступу до засідань, які проходять в міських радах.

Загалом, за результатами чотирьох хвиль моніторингу дотримання законодавства про доступ до публічної інформації Сумська міська рада займає 5 місце серед 25 міських рад. Крім того, Сумська міська рада в трійці лідерів серед міст України за наданням інформації за запитами.

Додамо, що за період із 1 січня по 31 травня до міської ради надійшло 299 запитів на отримання публічної інформації. 254 – задоволено, п'ять згідно частини 3 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закону) надіслано належним розпорядникам інформації.

Усі запити на інформацію вміщують 370 питань різної тематики. Аналіз змісту отриманих запитів свідчить про те, що найбільш актуальними є: питання щодо діяльності органів місцевого самоврядування – 87 запитів (24 %); питання житлово-комунального господарства – 78 запитів (21 %); питання щодо транспорту і зв'язку – 40 запитів (11 %); питання щодо фінансової політики та розпорядження бюджетними коштами – 32 запити (9 %); питання аграрного сектору і земельних відносин – 18 запитів (5 %).

Слід зазначити, що кількість запитів від фізичних осіб значно переважає і за звітний період становить 227, що складає 76 % від загальної кількості, тоді як від юридичних осіб лише 72 (24%).

Запитувана інформація надається своєчасно, порушення термінів розгляду запитів на публічну інформацію виконавчими органами міської ради не було. На Інформаційному порталі Сумської міської ради систематично оновлюється та оприлюднюється інформація про діяльність міської ради, її виконавчих органів і міського голови.