005.jpg

Авторитетна антикорупційна організація Transparency International Ukraine оприлюднила інформацію про те, що торік Суми спрямували найбільший у відсотковому вираженні обсяг коштів на підтримку Сил оборони України серед обласних центрів України.

В інтерв’ю Інформаційному порталу Сумської міської ради голова постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, розвитку підприємництва, торгівлі та послуг, регуляторної політики Вадим АКПЄРОВ прокоментував ці дані.

«Варто врахувати, що йдеться про 10,1% від усього бюджету, який передбачає також спрямування коштів на утримання лікарень, шкіл, дитсадків, фінансування захищених статей. Якщо ж для обрахунку брати бюджет розвитку, який дорівнював 672 млн грн, то виходить, що на відповідні потреби ми спрямували 60% (і це не враховую кошти, що направлялись на облаштування укриттів, а це ще 191 млн грн). Ці кошти пішли не на розвиток міста та громади, а саме на обороноздатність. До того ж 500 млн грн для Сум і 500 млн грн для Києва – різні речі, тож, варто брати до уваги й можливості міст у питанні наповнення своєї скарбниці», – зауважив він

З-поміж виділених на обороноздатність 400,5 млн грн, найбільше – 200 млн грн – громада направила на підтримку ДФТГ, при цьому залишаючись чи не єдиною в Україні, де для бійців добровольчих формувань передбачена щомісячна матеріальна допомога.

«Ми всі пам’ятаємо, як у лютому 2022 року саме добровольчі формування відстояли місто в той час, як ті, хто повинен був це робити, фактично його залишили. Саме тому ми продовжували підтримувати ДФТГ, забезпечуючи пальним, допомагаючи з одягом, залишаючи щомісячні виплати бійцям та фінансуючи встановлені для них на місцевому рівні пільги», – сказав голова планово-бюджетної комісії.

Серед видатків на обороноздатність другою за обсягом була субвенція військовим формування, що зареєстровані в Сумах чи несуть тут службу (108 млн грн), третіми – заходи з територіальної оборони (62,9 млн грн). Сукупно торік на потреби оборони та захисту громада спрямувала двічі більше ніж попереднього року (400,5 млн грн проти 200,3 млн грн).

«Я вдячний планово-бюджетній комісії та колегам по депутатському корпусу за розуміння ситуації. Наша комісія детально вивчала звернення від захисників, майже всі погоджували та шукали можливості фінансування. Ми всі розуміли, що можна зачекати з певними ремонтними роботами, натомість обороноздатність – пріоритет. Іноді доводилось іти на непопулярні кроки. Серед таких, ухвалення рішення про обмеження заробітних плат працівникам виконавчих органів Сумської міської ради, що в підсумку також дало змогу скерувати додатковий фінансовий ресурс на нагальне», – зазначив Вадим Акпєров.

Голова комісії зазначив, що в поточному році планово-бюджетна комісія передає свої пропозиції міській військовій адміністрації, начальник якої нині одноосібно займається розподілом бюджету. За підсумками півріччя депутатський корпус планує заслухати начальника МВА, чи підтримується реноме Сум як міста, яке чи не найбільше виділяє на оборону та захист.